2 meghökkentő ízületbarát liszt

Meghökkentő ízületbarát liszt

 

Te tudod, hogy mi mindenből készítenek még lisztet a "hagyományos liszt alapanyagok" mellett? Bevallom, én nagyon meglepődtem, amikor először halltottam, hogy ezekből a magokból is készül liszt, amit aztán fel lehet használni a konyhában. Úgyhogy szerintem már csak kíváncsiságból is érdemes lesz elolvasnod ezt a cikket. Arról már nem is beszélve, hogy ezek a lisztek is azért kerülnek bemutatásra, mert olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az ízületeid egészségének megőrzéséhez.

 

Zöld csodamag - a tökmag

 

A tökmag fogyasztását sokszor ajánlják a férfiaknak, merthogy segít megelőzni a prosztata problémákat. De nem csak ezért javasolt a rendszeres fogyasztása! Számos más jótékony hatása van, és ezért bizony nők is többet kellene, hogy fogyasszanak belőle. Különösen igaz ez akkor, ha az ízületek egészségét szeretnénk megőrizni.

A tökmag tartalmaz magnéziumot, ami mint azt valószínűleg Te is tudod, izomlazító és görcsoldó. Ez pedig a maga rendje és módja szerint fájdalomcsillapítást eredményez. De emellett a tökmag rezet is tartalmaz, amire szintén szüksége van a szervezetednek ahhoz, hogy legyőzhesse az artrózist. Továbbá cink és kálium is megtalálható a tökmagban.

És ami még nagyon fontos, hogy a tökmag gyulladásgátló! Ezt a tulajdonságát pedig annak köszönheti, hogy bővelkedik A- és E-vitaminban is. Ezek olyan vitaminok, amelyek antioxidánsként működnek a szervezetünkben, és segítenek leküzdeni a gyulladásokat.

A tökmaglisztnek ugyanakkor magas a fehérje és rosttartalma is. Ez azért jó hír, mert fehérjék építik fel az izomzatot és segítik annak regenerálódását. A magas rosttartalom pedig rendbe hozza az emésztőrendszert, ami akár néhány felesleges kiló leadásához is vezethet. Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy kutatások szerint már akár 5 kg súlyfelesleg is 36%-kal növelheti a térdízületi porckopás kialakulását és/vagy romlását. Hát ezért nem mindegy, hogy mennyi felesleg van rajtunk.

A tökmaglisztet sokoldalúan felhasználhatjuk, ugyanis alkalmas panírozáshoz, de nyugodtan ízesítheted vele a süteményeket, leveseket és főzelékeket, de még a fasírt dúsításához is felhasználható!

 

A lenmagliszt mérsékelheti az ízületi problémák kialakulását

 

Ne csak hord, de edd is! - a len(mag)

 

Sokáig az öltözködésben volt kiemelkedő szerepe a lennek (lenvászonból készült ruhák), de ma már egyre többet hallani arról, hogy milyen jótékony hatásokkal bír a lenmag. Sajnos a tökmaggal ellenben a lenmagot nem lehet csak úgy elfogyasztani, mert a kemény héja miatt nem tudja a szervezetünk megfelelően feldolgozni és elemeire bontani azt. Így pedig nem tudunk hozzájutni a benne rejlő vitaminokhoz, nyomelemekhez és ásványokhoz. Vagyis a lenmagot mindenképpen őrlemény, az az liszt (a lenmagolaj is szóba jöhet) formájában érdemes felhasználnunk.

A lenmag fogyasztása kifejezetten ajánlott ízületi porckopás esetén. Ugyanis kutatók megfigyelték, hogy azok a sejtek, amelyek telítve vannak lenmagolajjal, sokkal ellenállóbak és kevésbé sebezhetők, mint azok a sejtek, amik közönséges zsírral telítettek. Vagyis a lenmag szó szerint segít beolajozni a porcokat és megvédeni azokat a különböző betegségektől. De rheumatoid artritisz esetén is igen javasolt a fogyasztása, hiszen az autoimmun betegségek kezelésében és kialakulásuk megakadályozásában is fontos szerepet játszik.

Omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően pedig a lenmag a gyulladáscsökkentéshez is hozzájárul. Ráadásul gyulladáscsökkentő hatását tovább erősíti az is, hogy a lenmag is bővelkedik A- és E-vitaminokban. Ezen felül van még benne B-vitamin, magnézium, kálium, foszfort, kalcium, cink, kén és vas is.

Kiváló fehérjeforrás (33-36%-os a fehérjeértéke) és élelmi rosttartalma sem elenyésző (kb. 10%-os).

Vércukorszint szabályozóként is funkcionál, ezért cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Azonban fontos tudnod, hogy a cukkor nemcsak a cukorbetegek ellensége, de az ízületi porckopással küzdőké is! A túlzott cukorfogyasztás ugyanis nagyban hozzájárul az ízületi porckopás kialakulásához, és gyors lefolyásához. Arról nem is beszélve, hogy az ízületi gyulladás fellángolásának hátterében is gyakran a szervezetben felhalmozott fölösleges cukor áll. Ezért erősen javaslom, hogy cukrot és cukrozott ételeket-italokat csak mértékkel, és minél kevesebbet fogyassz!

 

Végezetül pedig azt tanácsolnám Neked, hogy próbáld meg beépíteni a tökmag és lenmaglisztet/olajat az étrendedbe és élvezd ki azok jótékony hatását. De ha még tovább szeretnéd fokozni az ízületeidre gyakorolt gyógyhatásukat, akkor jusson eszedbe az Artro Light porcerősítő étrendkiegészítő is. Az Artro Light szedése mellett ugyanis biztos lehetsz benne, hogy az ízületi gyulladás és fájdalom nem teszi tönkre a mindennapjaidat!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.