A D-vitamin elengedhetetlen a porcerősítésben! Te eleget napozol?

A D-vitamin elengedhetetlen a porcerősítésben! Te eleget napozol?

Te szereted a napsütést és a nyári kánikulát, vagy inkább az a típusú ember vagy, aki legszívesebben a hűvös árnyékban vészeli át az évnek ezt az időszakát? Ha inkább a napsütötte oldalt választók táborát erősíted, akkor a Te szervezetedben biztosan nincs hiány a D-vitaminból. Legalábbis a nyári szezonban.

A D-vitamin ugyanis egy olyan különleges vitamin, amit nem csak szájon át tudunk bejuttatni a szervezetünkbe, hanem napsütés hatására képes a bőrben is termelődni. Ez amennyiben ízületi porckopással küzdesz, különösen előnyödre szolgál! Ennek oka, hogy a D-vitamin segít a porcok építésében, illetve a regenerálódásban. Így hatékony mind az ízületi porckopás megelőzésében, mind pedig a kezelésében.

Tehát, ha szereted a napsütést, ha nem, mindenképpen érdemes időt fordítanod egy kis napozásra. Persze nem mindegy, hogy mennyit, mikor és milyen védelem mellett!

Ebben a cikkben most abban szeretnék a segítségedre lenni, hogy mennyit érdemes egy nap napozással töltened ahhoz, hogy a D-vitamin valóban hatásos legyen az ízületi porckopás ellen. Arra is hozok majd tippeket számodra, hogy mit érdemes csinálod, amennyiben nincs lehetőséged napozni, illetve mire kell figyelned napozás során.

De először is kezdjük azzal, hogy egyáltalán mi az a D-vitamin és miként tud segíteni számodra a porckopás megelőzésében, illetve kezelésében!

 

A D-vitamin nem is egy vitamin?

 

Ugyan a D-vitamint a vitaminokhoz, méghozzá a zsírban oldódó vitaminokhoz szokták sorolni, mégsem számít klasszikus értelemben vitaminnak. Sokkal inkább egy hormonszerű anyagra hasonlít. A D-vitamin igen sokrétű feladatot lát el az ember szervezetében. Szerepe van az immunrendszer hatékony működésében, illetve a csontok és a porcok felépítésében.

Tehát nem csak a porcoknak van nagy szükségük erre a hormonszerű anyagra. Emiatt aránylag nagy mennyiségben van szükségünk D-vitaminra, hogy a test minden tájára jusson belőle.

 

A napozás hatékony a porcerősítésben: A titok a D-vitamin!

 

Így segít fellépni a porckopás ellen

 

A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor beépülését mind a csontokba, mind pedig a porcainkba. Legtöbbször a kalciumnak a csontokban betöltött szerepéről lehet hallani, pedig roppant fontos építőeleme a porcoknak is.

Emiatt a D-vitaminhiány következtében gyakran a porckopás és a csontritkulás is kialakul. Ez pedig sajnos igen komoly következményekkel jár, hiszen a porcok és a csontok is roppant fontos szerepet töltenek be a mindennapi mozgásunkban.

 

Naponta legalább fél órát ajánlott a napon tölteni!

 

Ahhoz, hogy kellő mennyiségű D-vitamin tudjon termelődni a bőrünkben, legalább fél órát kellene a napon töltenünk csupasz karral és fedetlen arccal, illetve nyakkal. Persze az a legjobb, ha egy strandon süttetjük a hasunkat fürdőruhában, de erre sajnos nem mindig van lehetőségünk.

A fél óra elsőnek nem is tűnik olyan soknak, az emberek nagy százaléka ennek ellenére még ennyi időt sem tölt napi szinten napozással. Nyáron sokan félnek a kánikulától, ezért napközben ki sem mozdulnak otthonról, maximum estefele mennek el vásárolni, amikor már megy lefele a nap. A hidegebb idő beköszöntével pedig az ember már hosszúujjú pulcsit visel magán, a téli kabátról, sálról és sapkáról nem is beszélve. Ennyi ruhában már nehezen éri a nap a bőrünket.

Így, ha jobban belegondol az ember, az esetek többségében nem tölt még fél órát sem a napon. Ennél kevesebb napozás mellett pedig sajnos nem termelődik elég D-vitamin a bőrünkben.

Persze ott a másik véglet is, amikor az ember már túl sokat napozik. Ez főként a nyaralások alkalmával szokott előfordulni. Ilyenkor sok ember szép pirosra pirulva tér haza a vakációról. D-vitamin ugyan ebben az esetben termelődik, de a bőrünk már annál kevésbé örül a dolognak. Mindenképpen fontos, hogy a 11-től 3-ig tartó időszakot az árnyékban töltsd, mert nyáron ekkor tűz a legerősebben a nap. Ha mégis kimennél a napra, abban az esetben mindig viselj kalapot és használj fényvédőt!

 

Óvatosan a fényvédőkkel is!

 

Sokan túlzásba viszik a fényvédők használatát és már este 6 órakor is jó vastagon bekenik magukat egy 50 faktoros krémmel. Pedig ilyenkor már nem olyan erős az UV sugárzás, nem szükséges túlzásba vinni a fényvédelmet! Ez azért lényeges, mert a fényvédők akadályozzák a D-vitamin termelődését a bőrben.

Persze nem szeretnélek semmiképpen sem lebeszélni a fényvédők használatáról, hiszen roppant fontos, hogy megelőzd a leégést és óvd a bőrödet. Csak arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy használd tudatosan a fényvédőket. A kora reggeli és az esti napsütéses órákban bátran napozhatsz fényvédelem nélkül is.

 

A D-vitamin segít fellépni a porckopás ellen.

 

De honnan lesz elég D-vitamin télen?

 

Akármennyire is szereti valaki a napsütést, hazánkban télen igen nehezen lehet csak elegendő időt tölteni a napon ahhoz, hogy kellő mennyiségű D-vitamin tudjon termelődni a bőrünkben.

Emiatt a D-vitamint kívülről kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. Ám ez nehezebb, mint gondolnád! Ugyanis nem sok élelmiszerünk bővelkedik D-vitaminban.

Akad egy kevés a tojássárgájában, a tőkehalmájban, a zsíros tej és tejtermékekben, mint például a vaj. Illetve vannak már D-vitaminnal dúsított élelmiszerek is, mint a növényi tejitalok, az instant kakaópor, a müzlik vagy az üdítőitalok.

Ám ezekben olyan kevés D-vitamin van, hogy nem tudjuk fedezni belőlük a napi szükségletünket. Hiszen mégsem ehetünk egész nap tojássárgáját vajjal!

Emiatt októbertől márciusig mindenképpen szükség van kapszulás kiegészítésre is. Pontosabban akkor, amikor nincsen lehetőségünk a napozásra! Ez lehet akár nyáron is, amikor napközben ki sem mozdulunk otthonról.

A D-vitamin ajánlott napi bevitele 2-3000 NE, amit megtalálsz a készítmények címkéjén, de a gyógyszertárban is segíteni fognak számodra. Amennyiben nyáron ugyan töltesz időt a napon, de nem eleget, akkor szedhetsz akár kisebb dózissal is belőle. Ha pedig nem találsz kisebbet, akkor 2 naponta is elég bevenni egy kapszulát. Ugyanis a D-vitamin zsíroldékony vitamin lévén képes raktározódni a szervezetünkben, így nem szükséges mindennap bevinnünk, mint például a vízoldékony C-vitamint.

A napozás és a D-vitamin mellett ne feledkezz meg az ízületi porckopás esetén nagyon gyakran megjelenő gyulladás megelőzéséről és csökkentéséről sem. Az Artro Light segít meggátolni a gyulladás kialakulását, amennyiben pedig már megjelent, akkor csökkenteni azt!

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.