A térdhajlati ciszta oka és kezelése

A térdhajlati ciszta oka és kezelése

 

Kevesen gondolnak arra, hogy a térdhajlatban jelentkező ciszta a porckopás és az ízületi gyulladás egyik jele lehet. Hiszen az ízületi gyulladásra jellemzően inkább a térd felszínén megjelenő fájdalom, gyulladás és duzzanat esetén gyanakszik az ember. Pedig a térdhajlati fájdalmat okozó ciszta, illetve az ízületi porckopás és gyulladás többnyire összefügg!

 

De kezdjük azzal, hogy mi is az a ciszta, ami a térdhajlati fájdalmat okozhatja?

 

Ha szerencsés helyzetben vagy, akkor a térdhajlatodban még csak a fájdalmat érzed, de vizes duzzanatot, vagyis egy folyadékkal telt zacskóra emlékeztető cisztát még nem vettél észre. Ám sajnos előrehaladott állapotban ez a kis kinövés is meg szokott jelenni az ember térdhajlatában. Ezt a térdhajlati cisztát Baker-cisztának is szokták nevezni.

A térdhajlati ciszta nemcsak tapintással vehető észre, hanem a fájdalom mellett jellemző tünet a feszülő érzés, a merevség és a térd hajlítására, nyújtására és terhelésére fokozódó fájdalom is.

 

Nézzük, mi található a térdhajlati ciszta belsejében!

 

Az ízületi porckopás és a térdhajlatban található ciszta összefüggésének megértéséhez meg kell néznünk közelebbről, hogy mi is található pontosan ebben a fájdalmas duzzanatban.

A térdhajlati folyadékgyülem általában maga az ízületi folyadék, ami egy kissé eltévedt és rossz helyre vándorolt, ahol sajnálatos módon meg is rekedt.

Az ízületi folyadék pedig normális esetben igen jó barátunk, ugyanis a térdízület (és természetesen más ízületek) működéséhez nélkülözhetetlen. Úgynevezett kenőanyagként szolgál az ízületi porcok számára. Ezáltal segíti a porcokat abban, hogy könnyebben tudjanak elmozdulni egymáson, valamint közvetítő munkájának köszönhetően ellátja őket az ízület környéki erekből tápanyagokkal is. Így összességében az ízületi folyadék az, ami táplálja a porcokat és gátolja, legalábbis ellensúlyozza a porckopás folyamatát.

Igen ám, de ez az ízületi folyadék annyira segíti a porcokat, hogy a szervezetünk gondosan rögtön többet termel belőle, ha valami baj éri őket. Így van ez akkor is, ha a porcok kopásnak indulnak és az érdes felületükkel fokozottan dörzsölni kezdik egymást. Az ízületi folyadék ilyenkor nem csak a táplálásban és a regenerációban segít, de az érdes felületeket is csúszósabbá teszi. De a porckopás mellett gyakran kialakuló ízületi gyulladás esetén is jóval több ízületi folyadék termelődik, hogy segítse a porcok gyógyulását.

A túl nagy mennyiségű ízületi folyadék azonban sajnos olyan helyekre is eljuthat, ahova nem kellene. Ebben az esetben a térdhajlatban lévő ízületi tok kiboltosul és megtelik folyadékkal. Majd egy szelep segítségével a tok bezáródik, ami ezt a folyadékot még ugyan beengedte, ám a távozását már megakadályozza.

Így alakul ki a térdhajlati ciszta, ami lényegében felhalmozódott ízületi folyadék. A ciszta egészen az apró, ujjbegy mérettől a dió, vagy akár gesztenye nagyságúvá is nőhet.

 

A térdhajlati ciszta akár súlyos állapotokat is okozhat!

A térdhajlati ciszta akár súlyos állapotokat is okozhat!

 

Ezzel a térdhajlati cisztával nem csak annyi baj van, hogy fájdalmat okoz a mindennapokban. Sajnos olyan nagyra is nőhet, hogy veszélyes mértékben nyomhatja a környező ereket, ami akár trombózist, vagyis érelzáródást is okozhat. Ez pedig már egy életveszélyes állapot.

Amennyiben a térdhajlati duzzanat mellett a vádlid is megdagad és vörössé válik, mindenképpen kérj orvosi segítséget!

Nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni, mert az is gyakran előfordul, hogy a térdhajlati ciszta megreped, emiatt az ízületi folyadék a vádli irányába szivárog, és ez okozza a dagadását. De mindenesetre jobb félni, mint megijedni!

 

Milyen vizsgálatokra számíthatsz?

 

Ha felkeresed az orvosodat a térdhajlati ciszta miatt, valószínűleg az alap fizikális vizsgálat mellett el fog küldeni egy ultrahangos és egy mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatra. Ezzel az orvos ki tudja zárni a súlyosabb problémákat, mint a vénában található vérrög, értágulat vagy daganat esélyét. Ne aggódj, ebből egyik vizsgálat sem jár fájdalmakkal!

 

Fontos elkülöníteni a térdhajlati ciszta kezelésének tüneti és oki kezelését.

 

Hogyan tudod kezelni a térdhajlati cisztát?

 

Fontos elkülöníteni a térdhajlati ciszta kezelésének tüneti és oki kezelését.

A tüneti kezeléshez sorolható a folyadékgyülem lecsapolása, műtéti kimetszése, a fizikoterápia, illetve a fájdalomcsillapítás is.

A folyadék lecsapolása általában egy tű segítségével történik, amin keresztül a folyadék leszívható a cisztából. Idegen szóval ezt az eljárást aspirációnak nevezik, ami mellett általában egy ultrahangos kép segíti az orvos munkáját.

A térdhajlati ciszta műtéti kimetszésére csak nagyon ritkán kerül sor. Leginkább abban az esetben, ha a folyadékgyülem nagy mértékben nyomja az ereket, emiatt fennáll a trombózis veszélye. Esetleg végső megoldásként szoktak még az orvosok ehhez a megoldáshoz fordulni, ha a térdhajlati ciszta semmire sem reagál és sehogy sem akar visszahúzódni. Ám ez szerencsére nagyon ritka!

A gyógyszeres kezelést csak ha nagyon muszáj, hatalmas fájdalmak esetén ajánlom számodra. A térdhajlati cisztára ugyanis kortikoszteroidokat szoktak ajánlani az orvosok, amelyek ugyan tényleg hatásosan enyhítik a fájdalmat, de számtalan mellékhatással járnak.

Ehelyett inkább azt javaslom, hogy tüneti kezelés gyanánt próbálkozz a fizikoterápiás módszerekkel, mint a jegelés és a kompressziós pólya használata. Polcold fel egy nap többször is az érintett lábat és lehetőleg kerüld a lógatását! Érdemes felkeresned egy gyógytornászt is, aki térdhajlati cisztával is biztonsággal végezhető, de az ízületi merevséget csökkentő gyakorlatokat tud mutatni neked.

 

A legfontosabb a térdhajlati ciszta valódi okának megoldása

 

Legfontosabb azonban a kiváltó ok kezelése!

 

Akármilyen tüneti kezeléshez is nyúlsz, nincs garancia arra, hogy a térdhajlati ciszta nem fog újra és újra kiújulni. Így a gond maximum átmenetileg oldódik meg.

A legfontosabb a térdhajlati ciszta valódi okának megoldása, vagyis a porckopás és a vele járó ízületi gyulladásnak a csökkentése. Azonban a gyulladás csökkentésére sem a kortikoszteroid tartalmú gyógyszereket és injekciókat javaslom. Próbálj ki minél több természetes gyulladásgátló módszert, mint az illóolajok, a gyógyteák és a borogatás. Ezen kívül kezdj el gyulladásgátló hatással bíró porcerősítőt is szedni, amivel könnyedén kezelheted a porckopást, a gyulladást és a térdhajlati cisztát. Ehhez jó szívvel ajánlom az Artro Light porcerősítőt!

 

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

 

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.