A vegetáriánus diéta porckopás esetén előnyös is lehet?

Előnyös is lehet a vegetáriánus diéta porckopás esetén?

Nem kérdés, hogy napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vegetáriánus diéta. Szinte már nincs is olyan ember, akinek ne lenne legalább egy olyan ismerőse, aki ezt a táplálkozási irányzatot követi. Fogadok, hogy ha körbenézel, akkor Te is fogsz legalább egy vegetáriánus embert találni a környezetedben! Népszerűsége ellenére még ma is sokan támadják ezt a fajta táplálkozást, mondván, hogy az embernek húsra mindenképpen szüksége van. Míg mások pedig esküsznek rá, hogy minden nyavalya ellen hatásos lehet. Éppen ezért érdekesnek találtam, hogy a kérdést megvizsgáljam az ízületek szemszögéből. Vajon előnyös vagy inkább káros a vegetáriánus diéta az ízületi porckopásra?

Nos, ebben a cikkben nem fogsz egyértelmű választ találni a kérdésre. Mert attól függ! Hiszen egy vegetáriánus diétát is össze lehet állítani jól és rosszul is, ami a porckopás állapotát, illetve kialakulását is képes befolyásolni.

Amennyiben kacsintgatsz a vegetáriánus diéta felé, akkor most segítek a számodra abban, hogy hogyan tudod a porcaid számára előnyösen alakítani az étrended. Szeretném felhívni a figyelmed azokra a dolgokra is, amelyek a vegetáriánus táplálkozás legnagyobb csapdái szoktak lenni.

Ha nem szeretnél vegetáriánus diétát követni, abban az esetben is érdemes elolvasnod ezt a cikket. Ugyanis rengeteg olyan tippel gazdagodhatsz, amit egy húsevő étrendbe is könnyen be lehet építeni.

 

A vegetáriánus diéta pozitívan és negatívan is befolyásolhatja a porckopást.

 

Lássuk, miért előnyös a vegetáriánus diéta porckopás esetén!

 

A vegetáriánus táplálkozásnak számos olyan pontja van, ami segíthet a porckopás megelőzésében, illetve kezelésében.

 

Több zöldség és gyümölcs

Egy vegetáriánus ember rendszerint jóval több zöldséget és gyümölcsöt eszik, mint egy normál étrendet követő. Ez nem csoda, hiszen valamivel pótolni kell a kiesett élelmiszert, vagyis a húsokat, illetve sok esetben a halakat is. Szerencsére a legtöbb vegetáriánus emiatt a zöldségek és a gyümölcsök mennyiségét emeli meg, ami kifejezetten előnyös ízületi porckopás esetén.

A zöldségek és gyümölcsök többsége bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek segítenek a porcsejtek építésében, illetve a regenerálódásban. A vitaminok közül elsősorban a C-vitamint emelném ki, amit a paprika, a káposztafélék, a citrusfélék, illetve a bogyós gyümölcsök tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben. A C-vitamin napi szintű bevitele segíti a porcok legfőbb tápanyagának, a kollagénnek a hasznosulását és beépülését. De nem elhanyagolható a többi vitamin és ásványi anyag sem, amelyek mind-mind támogatják porckopás esetén a regenerációs folyamatokat.

A zöldségek és gyümölcsök a csodálatos színüket a bennük található színanyagoknak köszönhetik. Elég csak a gyönyörű céklára, ribizlire vagy áfonyára gondolnunk. Ám ezek a színanyagok nemcsak a zöldségek és gyümölcsök szépségét adják, hanem antioxidánsként is viselkednek, így képesek megakadályozni vagy csökkenteni az ízületi gyulladást.

És itt még nem ért véget a sor, ami a zöldségek és gyümölcsök előnyös tulajdonságait jellemzi! Hiszen megtalálható bennük még egy fontos összetevő, ez pedig a rost. A rostok a bennünk élő jótékony bélbaktériumok táplálékául szolgálnak, amelyeknek igen fontos feladataik vannak a szervezetünkben. Egyik ilyen fontos feladatuk a káros baktériumok visszaszorítása, amelyek az ízületi gyulladás fokozódásáért is felelősek.

 

A vegetáriánus diéta akár előnyös és káros is lehet porckopás esetén.

 

Több olajos mag

A húsok kiesése miatt sok vegetáriánus az olajos magokhoz nyúl, amelyek szintén pozitívan befolyásolják az ízületi porckopást. Omega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően hatékonyan csökkentik a porckopással gyakran együtt járó ízületi gyulladást, de segítik a regenerációs folyamatokat is. Legmagasabb omega-3 zsírsavtartalommal a dió rendelkezik. A lenmagban is sok található, de ebből az omega-3 nagyon rosszul hasznosul, emiatt érdemes azt inkább olaj formájában fogyasztani.

Az omega-3 zsírsav mellett támogatja a gyulladás leküzdését az olajos magok többségében megtalálható E-vitamin is. A mandula bővelkedik benne a leginkább!

 

Kevesebb telített zsír

A húsevő táplálkozás legnagyobb átka a rengeteg telített zsír, amit beviszünk a szervezetünkbe, ha nem vigyázunk. Például kolbásszal, szalonnával, illetve olyan zsírosabb húsokkal, mint a tarja vagy a csülök. Arról nem is beszélve, ha az ezekből készült ételeket még állati zsírral is készítjük. A telített zsírok porckopás esetén igen károsak lehetnek, mert rendkívüli mértékben képesek fokozni az ízületi gyulladást, amitől a porckopás csak tovább fokozódhat.

A vegetáriánus táplálkozásban ez a veszély szerencsére kiesik, ami szintén az előnyei közé sorolandó ennek a diétának. A növényi étrendben használt olajok, mint az olívaolaj, a tökmagolaj vagy a lenmagolaj kifejezetten pozitívan hatnak a porckopás mellett gyakran kialakuló ízületi gyulladásra.

 

Kisebb energiasűrűségű ételek

 

A vegetáriánus étrendben többségében alacsony energiasűrűségű ételekkel találkozunk. Ez főként a zsíros húsok kiiktatásának köszönhető. Emiatt vegetáriánus diétával könnyebb lehet a testsúlyt is kordában tartani, ami szintén előnyös mind a porckopás megelőzésében, mind a kezelésében. Hiszen a kisebb testsúly jóval kevesebb terhet helyez a fájó ízületekre, így a porckopás üteme is csökken.

Nem beszélve arról, hogy a zöldségek és a gyümölcsek nagyon sok vizet is tartalmaznak, így könnyebben viszünk be több folyadékot a szervezetünkbe. A kellő folyadékellátottság pedig rendkívül fontos a porcok rugalmasságához, illetve az őket tápanyaggal ellátó ízületi folyadék termelődéséhez.

 

Alaposan kell tájékozódni, hogy a vegetáriánus diéta hasznos-e porckopás esetén.

 

Lássuk a vegetáriánus diéta leggyakoribb csapdáit!

 

Cukros ételekkel való kompenzálás

Az eddigiek alapján láthatod, hogy a vegetáriánus diétának mennyi előnye van a porckopásra. Azonban sajnos sokan beleesnek abba a hibába, hogy a húsokat nem feltétlenül zöldségekkel, gyümölcsökkel, olajos magokkal, rostban gazdag és teljes kiőrlésű gabonákkal helyettesítik. Hanem finomított szénhidrátokban gazdag, cukros ételekkel!

Ez azért hatalmas probléma, mert a cukros ételek pont, hogy fokozzák az ízületi gyulladás kialakulását. Nem beszélve arról, hogy a cukros ételek a testsúly gyarapodásáért is igen nagy részben felelősek. Így hiába iktatjuk ki a hizlaló, gyulladást serkentő állati zsírokat az étrendünkből, ha azokat cukorral helyettesítjük.

 

Vas vagy B12-vitamin hiánya alakul ki

A vegetáriánus étrenden élők leggyakoribb hiányállapotát a vas és a B12-vitamin szokta okozni. Ennek oka, hogy ez a két tápanyag főként az állati eredetű élelmiszerekben található meg. Sőt, B12-vitamin kizárólag azokban van! Vas ugyan fellelhető például a céklában is, de a növényekből igen rosszul hasznosul. Amennyiben fogyasztasz tojást és tejterméket, esetleg halakat, akkor jó eséllyel tudod fedezni a vas és a B12 kellő mennyiségét. Azonban érdemes vegetáriánus étrend mellett rendszeresen ellenőriztetned laborban, hogy nincs-e hiányod valamelyikből. Ennek a két tápanyagnak a hiánya nem csak a porckopást súlyosbíthatja, de az egész szervezet működését negatívan befolyásolja.

 

Nem eszel elég fehérjét

A húsok értékes fehérjékben bővelkednek, emiatt egészséges esetben a húsevőknek biztosan nem alakul ki fehérjehiányuk. Amennyiben azonban valaki a húsok mellett tejet, tojást és halat sem fogyaszt, könnyebben jelenhet meg a fehérjehiány. Főként idősebb életkorban, amikor már rosszabbul is hasznosul a fehérje. Mivel a porcokat elsősorban fehérjemolekulák alkotják, mindenképpen fontos, hogy kellő mennyiségben vigyél be belőle a szervezetedbe. De nemcsak a porcoknak, hanem az izmoknak is szükségük van fehérjére ahhoz, hogy megerősödve tudják segíteni az ízületek munkáját.

Szerencsére nem muszáj lemondanod emiatt a vegetáriánus diétáról. Ugyanis a gabonafélékben, a hüvelyesekben és az olajos magokban is bőven található fehérje. Fontos azonban, hogy ebből a három élelmiszercsoportból napi szinten fogyassz. Sőt, lehetőleg szinte minden étkezéshez egyél mindegyik féléből.

 

Nem kell vegetáriánusnak lenned ahhoz, hogy élvezd a diéta előnyeit!

 

Szerencsére nem szükséges lemondanod a húsról ahhoz, hogy élvezhesd a vegetáriánus diéta porckopásra gyakorolt előnyeit. Csupán arra kell figyelned, hogy csökkentsd a húsok mennyiségét a zöldségek és a gyümölcsök javára, illetve lehetőleg a zsírszegényebb húsokat válaszd. A főzéshez használj növényi olajat, és ne feledkezz meg az olajos magokról sem!

A porckopás mellett gyakran megjelenő gyulladás megelőzésében és leküzdésében a vegetáriánus diétához hasonló étrenden kívül érdemes természetes hatóanyagokból álló gyulladáscsökkentőt is szedned. Ehhez kifejezetten ajánlom számodra az Artro Light készítményt!

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.