Artrózis vagy arthritis? Nem mindegy, hogy mi áll a térdfájdalom mögött!

A térdfájdalom célzott kezelése függ attól, hogy artrózis vagy arthritis okozza a panaszokat.

 

A térdfájdalom igen rejtélyes egy jelenség, mert hátterében több minden is állhat. De hacsak nem ütötted be a térded valahova, aminek következtében az ütés helyén éktelenkedő kék foltok fájdogálnak, akkor nagy valószínűséggel a térdízületben kell keresni a problémát. A térdfájdalmat a leggyakrabban artrózis, magyarul ízületi porckopás, vagy egy autoimmun betegség, a rheumatoid arthritis okozza.

Ám egyáltalán nem mindegy, hogy artrózis vagy rheumatoid arthritis áll a térdfájdalom hátterében! Ugyan sok szempontból megegyezik a két ízületi probléma, ami a kezelési módjukat illeti, de nem mindenben. Emiatt fontos tisztában lenned azzal, hogy a térdfájdalom artrózis vagy rheumatoid arthritis miatt van.

Ebben a cikkben alaposan utánajárunk, hogy hogyan tudod felismerni a térdfájdalom okát. Azt is megtudhatod, hogy mivel tudod kezelni a problémát és a tüneteket mind artrózis, mind pedig rheumatoid arthritis esetén.

 

Így ismerheted fel az artrózist!

 

Az artrózis - vagyis ízületi porckopás - az évek során általában fokozatosan alakul ki a kor előrehaladtával. Már akkor megkezdődhet a folyamat, amikor az ember még semmit sem érzékel belőle. Éppen ezért veszélyes, mert gyakran már csak akkor jelentkeznek az artrózis tünetei, amikor nagy a baj és az ízületi porcok nagy arányban elkoptak.

A kopás hátterében általában egy mindenki életében megjelenő folyamat, az öregedés áll. A korunk előrehaladtával az ízületi porcokban egyre kevesebb lesz a felépítő anyagnak, a II-es típusú kollagénnek, illetve a víznek a mennyiége. Emiatt a porcok sokat veszítenek a rugalmasságukból és a teherbírásukból, az évek során pedig szépen lassan kopásnak indulnak. Az artrózis azért nagy probléma, mert nagy arányú kopás után a porcok nem tudják többé betölteni a fő szerepüket: hogy mozgás során csillapítsák és elvezessék az ütődést, illetve a súrlódást. Akár annyira elvékonyodhatnak a porcok, hogy egy idő után az ízületben a porcok helyett a kemény csontvégek találkoznak, ami még nagyobb térdfájdalomhoz vezethet.

Íme néhány jellemző tünet, amiből sejtheted, hogy a térdfájdalmat artrózis okozza:

 

Merevség és kattogás

Az artrózis leggyakoribb első tünete az ízületi merevség, illetve az ízületek kattogása. Az ízületi merevség leggyakrabban felkelés vagy hosszabb üldögélés után jelentkezik. Ilyenkor érzi azt az ember, hogy úgy elmacskásodott a lába. Aztán egy kis mozgás után szerencsére bejáratódik a térd, így felkelés után 1-2 órával már sokkal könnyebb mozgatni.

Ez amiatt van, mert mozgás hatására a porcok között található ízületi résbe áramlik az ízületi folyadék. Ebben a sűrű folyadékban sokkal könnyebben tudnak elcsúszni egymáson a már kopásnak indult ízületi porcok. Ezért érezzük egy kis mozgatás után kevésbé merevnek magunkat.

 

Mozgás során jelentkező térdfájdalom

Az artrózis egy idő után sajnos oda vezet, hogy a reggeli merevség mellett fájdalmakat is okoz a porckopás, amit már az ízületi folyadék sem tud megfelelően kompenzálni. Kezdetben túlterhelés hatására bukkan elő a térdfájdalom. Gyakori az is, hogy a fájdalmat csak bizonyos mozdulatok váltják ki. Ez abban az esetben szokott előfordulni, ha a porckopást valamilyen túlterhelés váltotta ki, például egy évekig rendszeresen végzett fiatalkori sport, ami túlzottan igénybe vette az ízületeket. Ebben az esetben az térdízületi porcoknak egy bizonyos részét terheli az ember fokozottabban, ahol hamarabb megindul a porckopás folyamata, mint máshol.

 

Térdfájdalom esetén is fontos a rendszeres mozgás.

 

Később akár pihenés és mozgás során is fájhat az ember térde!

Ahogy fokozatosan kopnak az ember porcai, úgy a térdfájdalom is egyre nő. Emiatt egy idő után nemcsak túlterhelés, hanem már kisebb mozgás és pihenés hatására is jelentkezik a térdfájdalom. Ám az nagyon ritka, ha valakinél artrózis esetén egyből a nagyobb fájdalmak jelennek meg.

 

Belobbanhat a gyulladás is, ami összekeverhető a rheumatoid arthritissel

Artrózis esetén a merevség és a fájdalom mellett a gyulladás is be tud lobbanni az ember térdében – akár egyik napról a másikra. Egyszer csak égető fájdalom jelentkezik, amelyet piros duzzanat is kísérni szokott.

 

Így ismerheted fel a rheumatoid arthritist!

 

Az artrózis során jelentkező gyulladással szemben a rheumatoid arthritis esetén a probléma általában a test mindkét oldalán, a bal és a jobb térdben is szimmetrikusan jelentkezik. Sőt, általában a gyulladás megjelenése több ízületet is érint, ezért sokízületi gyulladásnak is szokták nevezni.

A reuma hátterében nem a porcok kopása, hanem egy autoimmun folyamat áll, amely során a test immunrendszere saját maga ellen lendül támadásba. Leginkább az ízületekkel szemben lép fel, aminek következtében súlyos gyulladás alakul ki bennünk. Előrehaladott állapotban pedig megjelennek ízületi deformitások, fájdalmas csomók és akár a már emlegetett ízületi porckopás is. A betegség sajnos nemcsak az ízületeket támadhatja meg, hanem más belső szerveket is, mint a szív vagy a tüdő.

 

 

Artrózis és arthritis esetén is kiemelt figyelmet kell fordítani a gyulladás csökkentésére.

 

Mi a különbség az artrózis és a rheumatoid arthritis kezelésében?

 

A rheumatoid arthritis, az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint, nem gyógyítható betegség. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lehetne hatékonyan kezelni!

A rheumatoid arthritis kezelésénél a legfontosabb a gyulladás folyamatos csökkentése. Hiszen a lángoló ízületek jelentősen meg tudják keseríteni az ember mindennapjait. Ráadásul a porcokat is károsítják. Így tulajdonképpen a rheumatoid arthritis okozta folytonos ízületi gyulladás miatt porckopás is kialakulhat.

Fontos, hogy az ízületi gyulladást ne csupán a gyulladáscsökkentő gyógyszerek folyamatos szedésével próbáld csillapítani. Hosszú távon ugyanis ezek a gyógyszerek számtalan mellékhatást képesek okozni. Elsődlegesen próbáld természetes úton csillapítani a gyulladást. Erre több hatékony tippet is írtam már neked egy korábbi cikkemben. Ez azonban nemcsak a rheumatoid arthritisre, hanem az artrózis miatt megjelenő ízületi gyulladásra is igaz!

Ami azonban roppant fontos és nagy különbség az artrózis és a rheumatoid arthritis kezelésében, az a meleg és a hideg víz. Ugyanis, amíg a gyulladástól mentes artrózis kezelésében hatékonyan alkalmazható a meleg vizes fürdő a merevség ellen, addig rheumatoid arthritis esetén ez kifejezetten ellenjavalt. A meleg víz csak még inkább belobbanhatja az ízületi gyulladást. Ehelyett inkább hideg vizet alkalmazz a gyulladás csökkentésére!

 

Az artrózis kezelésének alappillére - az esetlegesen fennálló gyulladás csökkentése mellett - a porcerősítés. Ehhez mindenképpen jó minőségű porcerősítőt válassz!

Azonban nemcsak az artrózis, hanem a rheumatoid arthritis esetén is jelentősen csökkenthető a térdfájdalom, ha rendszeresen szedsz jó minőségű porcerősítőt. Legjobb, ha ez a porcerősítő természetes eredetű gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaz, ami mérsékli vagy megelőzi az ízületi gyulladás kialakulását. Ilyen porcerősítő készítmény az Artro Light.

Kattints ide és tudj meg többet az Artro Light-ról!

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.