Csípőkopás és térdkopás: ha már az egyik kialakult, jön a másik is?

Csípőkopás esetén sok esetben térdkopás is felüti a fejét.

 

Csípő- vagy térdfájdalmakkal küzdesz? Esetleg mind a kettő szokott jelentkezni nálad? Ezzel nem vagy egyedül! A térdkopás ugyanis az első, a csípőkopás pedig a második leggyakoribb probléma az ízületi fájdalmakkal élők körében. Gyakran fel is merül a kérdés, hogy vajon a csípőkopás és a térdkopás összefügg-e egymással, vagy sok embernél pusztán véletlenül alakul ki egymás mellett mindkét probléma?

Nos, a kérdés teljesen jogos! Valóban van összefüggés a csípőkopás és a térdkopás között. Szinte alig van olyan eset, hogy az egyik problémát ne kövesse a másik. Ez persze mindenkinél más és más. Van, akinél szinte egyszerre jelentkeznek a panaszok, míg vannak, akinek később – akár több tíz év múlva - kíséri az egyik probléma a másikat.

Az utóbbi sokkal gyakoribb! Emiatt fontos, hogy amennyiben már kialakult nálad a csípőkopás vagy a térdkopás, abban az esetben kezdj el minél hamarabb foglalkozni a problémával. Mert ezzel megelőzheted, hogy a térdedben vagy a csípődben is kialakuljon a fájdalmas ízületi porckopás.

Ebben a cikkben szeretnék a segítségedre lenni abban, hogy mit tehetsz a megelőzés, illetve a már kialakult probléma kezelése érdekében. Akkor se keseredj el, ha nálad már a csípőkopás és a térdkopás is kialakult! Szerencsére ma már számos olyan módszer létezik, amelyekkel javítani tudsz a fájdalmaidon.

Mielőtt lerántanám a leplet a konkrét praktikákról, nézzük meg, hogy miért is alakul ki olyan gyakran csípőkopás után a térdkopás is. Vagy éppen pont fordítva: a térdkopás megjelenését követően a csípőkopás.

 

A fájdalom miatt megváltozik a tested terhelése

 

Az ember teljesen természetes módon azonnal szeretné enyhíteni a fájdalmait. Erre pedig a leginkább kézenfekvő megoldás, ha tehermentesíti az érintett területet.

Gondolj csak bele, hogy te mit szoktál csinálni akkor, amikor például bevered az egyik oldali lábujjadat. Rögtön leveszed a súlyt a fájdalmas lábadról és a másikra helyezed. Ugyanígy tesz az ember csípőkopás vagy térdkopás esetén is. Csak ezt kevésbé észrevehető módon.

Ahogyan megjelenik a fájdalom az ember térdében vagy csípőjében, úgy az ellenkező oldalát kezdi jobban terhelni: ferde ülést vesz fel, illetve járás során az egyik oldali lábára helyez több súlyt. Ez egy teljesen természetes és szinte tudat alatt történő folyamat.

De sajnos igen veszélyes! Azzal, ha a féloldalas terheléssel tehermentesíted a fájdalmas ízületeidet, egyfelől valóban csökkenhet a fájdalmad. Ám ennek a másik oldali csípő-, illetve térdízület hosszú távon már annál kevésbé örül. Hiszen az eddigiekhez képest hatalmas teher nehezedik a vállára!

A korunk előrehaladása sem segít a helyzeten. Ahogyan ugyanis öregszünk, úgy egyre kevesebbet bírnak az ízületi porcaink. Ennek oka, hogy a porcokban található kollagén és a víz mennyisége csökken, így az ízületek teherbírása és rugalmassága is kisebb lesz. Ezért jóval könnyebben kopnak, mint fiatal korunkban.

A ferde terhelés miatt így igen gyorsan kialakul a fokozottan igénybe vett ellenoldali csípőízületünkben vagy térdünkben is a porckopás. Ez alapján nem csoda tehát, hogy a csípőkopás és a térdkopás gyakran kéz a kézben járnak.

Nem beszélve arról, hogy mozgásra a kopott csípőnek és a térdnek is szüksége van. Ha túlságosan tehermentesíted a fájó ízületet, akkor abban nem tud megfelelő mennyiségű ízületi folyadék termelődni. Pedig ízületi folyadékra szükség van a porcok regenerációja és a könnyebb mozgás érdekében!

 

A térdkopás és csípőkopás miatt kialakult féloldalas terhelelést mihamarabb helyre kell állítani.

 

Mit tudsz tenni, ha már kialakult a csípőkopás vagy a térdkopás?

 

Amennyiben már kialakult nálad a csípőkopás vagy a térdkopás, a legfontosabb a helyes testtartásnak a helyreállítása annak érdekében, hogy ne alakuljon ki máshol is a probléma.

Ennek érdekében elsősorban tartásjavítást célzó gyakorlatokra, személyre szabott izomerősítésre és hatékony fájdalomcsillapításra lesz szükséged.

 

Tartás javítása gyógytornával

A már régóta felvett szokásokon nehéz tudatosan változtatni. Ez a testtartásunkra különösen igaz. Ha évek óta ferdén tartod magad a fotelban vagy járás közben, akkor én most valószínűleg hiába tanácsolnám azt neked, hogy terheld egyformán az ízületeidet.

Éppen ezért szükséged lesz egy gyógytornász segítségére, aki célzott gyakorlatokkal segít megtanítani számodra újra a helyes testtartást. Ezek a gyakorlatok automatikusan aktiválják az agyad azon területeit, amelyek a szükséges izmok használatáért felelősek. Így az elején ugyan egyfajta tudatosságot igényel majd a feladatok végrehajtása, de idővel már automatikusan helyesen fogod tartani magad.

 

Gyógytornával helyre lehet állítani a helyes testtartást.

 

Izomerősítés a tehermentesítés kulcsa

Csípőkopás és térdkopás esetén a fájó ízületeket úgy tudod a leghatékonyabban és kárt nem okozva tehermentesíteni, ha megerősíted az ízületeid körül található izmokat. Ezek jelentős terhet tudnak levenni a kopott porcok válláról, így jelentősen csökkentik a fájdalmakat. Erre szintén a gyógytorna a legjobb megoldás!

 

Kezdd el csillapítani a fájdalmat!

Ugyan a csípőkopás és a térdkopás kezelésében a fájdalomcsillapítás csupán tüneti megoldást nyújt, mégis fontos szerepe lehet a megelőzésben. Hatékony fájdalomcsillapítás mellett kevésbé leszel rákényszerítve a fájós végtagod tehermentesítésére. Ezáltal a tartásod sem fog olyan mértékben megváltozni, hogy emiatt a tested más ízületeiben is meginduljon a porckopás.

Azonban mivel csípőkopás vagy térdkopás esetén nem csupán pár napig lesz szükséged a fájdalom csillapítására, roppant fontos, hogy lehetőleg ne fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez nyúlj. Ugyan ezek valóban eredményesen és gyorsan képesek csökkenteni a panaszokat, használatukat érdemes mérlegelned a hátrányokat is ismerve. A legyakrabban alkalmazott nem szteroid gyulladáscsökkentők sajnos a vese és májkárosításon túl gyakran okoznak gyomorfekélyt. A szteroidok képesek felborítani a szénhidrátanyagcserét, ami miatt nő a cukorbetegség kockázata, illetve a csontritkulás valószínűségét is emelik.

Éppen ezért azt ajánlom neked, hogy ezek helyett természetes eredetű hatóanyagokat tartalmazó, kifejezetten ízületi porckopásra kifejlesztett készítményt válassz! Ilyen az Artro Light, ami gyorsan képes enyhíteni a fájdalmakat.

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.