Hideg vagy meleg borogatást alkalmazz ízületi fájdalmak esetén?

Hideg vagy meleg borogatást alkalmazz ízület fájdalmak esetén?

A borogatás ma már a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatalmas választékának a világában egy kissé elavult módszernek tűnhet. Pedig mennyivel jobb, ha ilyen természetes praktikákhoz nyúl az ember ahelyett, hogy folyamatosan gyógyszerekkel terhelné a szervezetét!

Bár valóban sokkal egyszerűbb bekapni egy-két fájdalomcsillapító pirulát ahelyett, hogy az ember borogatással töltene hosszú időt. Azonban érdemes mérlegelni, hogy megéri-e a gyógyszerek nyújtotta könnyebbséget választani.

Persze a borogatás sosem lesz olyan hatásos, mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek vagy a különböző szteroidos injekciókúrák. Ezen kár is lenne vitatkozni. Hiszen a gyógyszerek kifejezetten arra lettek kitalálva, hogy gyorsan és hatásosan enyhítsék a fájdalmakat. Az olyan hagyományos, nagyanyáink idejéből származó módszerek, mint amilyen a borogatás is, jóval kisebb hatással bírnak. Viszont cserébe nem okoznak semmiféle mellékhatást! Emiatt mindenképpen érdemes a tarsolyunkban tartani őket, ha fájdalomcsillapításra lenne szükségünk.

Ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában alkalmazod a borogatást. Ízületi problémától függ ugyanis, hogy hideg vagy meleg hatásra van éppen szükséged. A dolgot mindenképpen fontos komolyan venni! Nem is gondolná az ember, hogy akár még kárt is okozhat magának, ha rosszul választja meg a hőmérsékletet.

Ebben a cikkben most alaposan körbejárjuk a borogatás témáját. Segítek a számodra abban, hogy mi alapján tudod eldönteni, hogy éppen hideg vagy meleg hatásra van szükséged. Arra is hoztam neked praktikákat, hogy hogyan erősítheted fel a borogatás hatását, hogy lehetőleg ne kelljen a fájdalomcsillapító gyógyszerekhez nyúlnod.

Kezdjük is azzal, hogy milyen mellékhatásokat okozhatnak a gyógyszerek, ami miatt érdemes inkább olyan „elavult módszereket” választanod, mint amilyen a borogatás is!

 

Ezért jobbak a hagyományos módszerek a gyógyszereknél!

 

A fájdalomcsillapító gyógyszerek akár olyan súlyos mellékhatásokat is tudnak okozni, amelyek később nagyobb panaszokkal járhatnak, mint maga az ízületi fájdalom.

Ilyen a nem szteroid gyulladáscsökkentők által okozott máj – és vesekárosodás, a gyomorfekély, melynek talaján akár gyomorrák is kialakulhat. Persze ez nem azt jelenti, hogy amennyiben bekaptál pár szem pirulát, máris kialakultak nálad ezek a problémák. Egyén függő is, hogy mekkora dózis esetén okoznak problémákat a nem szteroid gyulladáscsökkentők, de mindenképpen hosszabb távú kezelés esetén szoktak jelentkezni ezek az egészségügyi problémák.

A kortikoszteroid okozta mellékhatások esetén még rosszabb a helyzet. Nemcsak az egész szervezetet károsítják, de még jelentős csontritkulást is okozhatnak, illetve a porckopás folyamatát is fokozhatják. Sőt, a szteroidok gyakori és rendszeres szedése még a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát is jelentősen növelik. Ugyanis csökkentik a sejtek cukorfelvételét, ezáltal pedig növelik a vércukorszintet.

Ezek alapján nem is kérdés, hogy miért érdemes inkább a természetes módszerekhez nyúlni. Amennyiben megjelennek a fájdalmaid, mindig tedd fel magadnak a kérdést, hogy feltétlenül szükséges-e gyógyszereket alkalmazni. Próbálj ki előbb olyan alternatív módszereket, mint például a borogatás!

 

A borogatás a legtöbb esetben enyhülést hoz az ízületeknek.

 

Így döntheted el, hogy hideg vagy meleg hatásra van szükséged!

 

A szervezetünk igen jól van kitalálva. Ugyanis gyakran az esik jól nekünk, amire valóban szükségünk is van. Így van ez az ízületi fájdalommal is!

Amennyiben az ízületeidet csupán merevnek érzed - például felkelés után, akkor általában a meleg víz esik jól. Ennek oka, hogy az ízületi merevséget leggyakrabban a károsodás következtében összehúzódott izmok, illetve az ízületi folyadék csökkent termelődése okozza. Az ízületi folyadék olyan a porcok számára, mint az olaj a motorban. Muszáj, hogy rendelkezésre álljon annak érdekében, hogy gond nélkül tudjunk mozogni. A meleg szerencsére kitűnően képes lazítani a fájó ízület körül bemerevedett izmokat. Ezen kívül serkenti a vérkeringést is, aminek köszönhetően segíti az ízületi folyadék termelődését.

 

De gyulladt ízületekre tilos meleget alkalmazni!

 

Amilyen kellemes a merev, fájó ízületekre a meleg borogatás, annál többet tud ártani abban az esetben, ha azt gyulladásra alkalmazod. Amennyiben duzzadtak és pirosak, illetve lángolnak az ízületeid, fontos, hogy semmiképpen se meleg borogatást használj!

Ebben az esetben jön képbe a hideg borogatás, ami nyugtatja az ízületeket és képes mérsékelni a gyulladást. Azonban lényeges, hogy ne jegelést alkalmazz! A túl hideg ugyanis nagyon bemerevítheti az ízületeidet.

A hideg borogatást lehetőleg ne használd túl sokáig. Maximum 5 percig hagyd a fájó ízületeden és a hűtést ismételd inkább többször a nap folyamán.

 

Illóolajokkal fokozhatod a borogatás hatékonyságát.

 

Illóolajokkal fokozhatod a borogatás hatását!

 

Amennyiben szeretnél gyorsabb eredményt elérni a borogatással, ami a fájdalom, a merevség vagy a gyulladás csökkentését illeti, érdemes illóolajokat is csepegtetni az érintett területre.

Számos hatásos fájdalom és gyulladáscsökkentő illóolaj közül válogathatsz, amelyeket egy hordozóolajjal tudsz felkenni a fájó ízületekre. Ilyen hordozóolaj például az olívaolaj vagy a kókuszzsír.

A gyulladás csökkentéséhez használj hűsítő és nyugtató illóolajokat, mint a menta és az eukaliptusz olaja.

Gyulladt és fájdalmas ízületekre egyaránt alkalmazható a

  • rozmaring olaj,
  • narancsolaj
  • levendulaolaj,
  • és a tömjénfa olaj.

 

Ha a borogatás nem használna, akkor sem kell rögtön a gyógyszerekhez nyúlnod!

 

Amennyiben nem használna a borogatás, mert nagyobb fájdalmaid vannak annál, mint amit a borogatás enyhíteni tudna, úgy abban az esetben sem kell rögtön a gyógyszerekhez fordulnod.

Hiszen vannak más alternatív módszerek is az ízületi fájdalom és gyulladás csökkentésére. Olyanok, amelyek szintén nem okoznak mellékhatásokat!

Ilyen például a C-vitamin és a kurkumin, amelyek eredményesen képesek fellépni az ízületi gyulladás és fájdalom ellen. De a borogatást nemcsak az illóolajokkal érdemes kombinálnod, hanem a különböző gyógynövényekből készült teákkal is. Ha pedig még gyorsabban szeretnéd enyhíteni a fájdalmakat, akkor ajánlom számodra az Artro Light készítményt, ami kifejezetten ízületi fájdalmak ellen készült.

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napon kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.