Így kerüld el az ízületi gyulladást okozó klímareumát

Így kerüld el az ízületi gyulladást okozó klímareumát.

 

Kevés olyan érzékeny testrészünk van, mint az ízület. Nem csoda, hogy a társadalom nagy része rendszeresen küzd ízületi fájdalmakkal. Ráadásul ezek a panaszok olyan kiszámíthatatlanul tudnak előbukkanni, hogy gyakran azt se tudja az ember, hogy éppen mi volt a kiváltó tényező. Pedig az utóbbit nem árt tudnunk ahhoz, hogy legközelebb elkerülhessük az ízületi fájdalom és gyulladás belobbanását, vagy legalábbis jelentősen lecsökkenthessük az esetek számát. Az ízületi fájdalmat nagyon gyakran olyan tényező váltja ki, amire nem is gondolnánk. Ilyen például a hirtelen hőmérséklet-ingadozás okozta hideg huzat is, vagyis a klímareuma, amiről ebben a cikkben részletesen beszélni fogok.

A klímareuma ugyanis egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, így hosszú ideig tartó, hatalmas fájdalmaktól és gyulladásról kímélheti meg magát az ember.

 

De mi is az a klímareuma?

 

Ha rendszeresen küzdesz ízületi panaszokkal, akkor talán már Te is tapasztaltad, hogy egy hirtelen jövő hideg hatás után sokkal könnyebben belobban a problémás ízületeidben a hosszan tartó fájdalom és gyulladás. Ez igen gyakori például télen, egy jeges, viharos, szeles időjárás után, amikor még a meleg öltözék sem védi meg az embert attól, hogy a csontig hatoló hideg a kabát alá férkőzzön. A helyzetet tovább ronthatja, amikor valaki túlfűti a lakását, emiatt hatalmas lesz a hőmérsékletkülönbség a kinti és a benti tér között, amivel a házból kilépve hirtelen találkoznak az ízületeink.

Ám a klímareuma sajnos nyáron sem kímél minket. Sőt! A mai légkondik világában állandó hideg huzat éri az ízületeinket. Még ha Te otthon nem is alkalmazol légkondicionáló berendezést, elkerülhetetlen, hogy a tömegközlekedési eszközökön vagy az üzletekben találkozz vele. A hűtő klímák akár nagyobb és károsabb huzatot is tudnak generálni az ízületeink számára, mint egy téli, szeles időjárás. A szervezetnek a klíma nagy stresszhatást jelent, különösen akkor, amikor kint 30 °C vagy akár több is van, bent pedig 20 °C-ra van állítva a klímaberendezés.

Összességében klímareumáról tehát akkor beszélhetünk, amikor az ízületi fájdalmakat és a gyulladást az adott testtájat érő nagy hőmérséklet-különbség és hideg huzat okozza.

A klímareumában az az egyik legrosszabb, hogy a tüneteket nem feltétlenül jelentkeznek rögtön, hogy az ember még időben felismerve a baj forrását változtatni tudjon a problémán. Akár az is előfordulhat, hogy csak évekkel később jelentkeznek az ízületet érő hideg huzat hatásának tünetei.

 

Hol alakul ki általában a klímareuma?

 

A klímareuma ugyan bármelyik ízületben elfordulhat, de vannak ízületek, amelyek jobban ki vannak téve a hideg hatásának. A légkondival ellátott irodákban az a leggyakoribb, hogy a vállban és a nyaki tájékon található, csigolyák között elhelyezkedő kisízületekben jelenik meg a probléma. Ahogy említettem, akár évekkel később, nyugdíjas korunkra is előbukkanhatnak a panaszok!

A váll és nyaki kitettség egyik oka, hogy légkondi huzata ezeket az ízületeket éri közvetlenül. Másrészről egy irodában az állandó görnyedés és gépelés során az ember a nyaki és a vállban található ízületeit terheli meg a leginkább. Annál pedig nincs rosszabb, mint amikor a légkondi okozta hideg közvetlenül a befeszült, merev ízületeket éri.

De a klímareuma gyakori például a térdízületben is azoknál az embereknél, akik rendszeresen sportolnak kint a hidegben és túlerőltetik a térdüket. Például a hirtelen irányváltoztatásokkal járó sportok esetén, mint a kosárlabda vagy a foci. Főleg bemelegítés nélkül! Ám igaz ez egy sportoknál a csuklóra is, ilyen például a teniszlabda.

 

A klímareuma az ízületi gyulladás legfőbb okozója.

 

Milyen tünetekkel jár a klímareuma az ízületi gyulladás mellett?

 

Az ízületi fájdalmak mellett gyakran megjelennek más tünetek is, amiről könnyen fel lehet ismerni a bajt.

Ilyen például:

  • izomfájdalom és merevség
  • szemszárazság, viszketés, könnyezés
  • bőrszárazság
  • nátha, tüsszögés, köhögés
  • bőrszárazság
  • fejfájás
  • fülzúgás
  • fogfájás

 

Miért ekkora probléma a hideg huzat az ízületeink számára?

 

Hirtelen jövő hideg hatására a bőr és az alatta lévő szövetek igen gyorsan lehűlnek, így a hideg hamar eléri az ízületeket és az izmokat is. Hideg hatására mindkettő megfeszül, emiatt pedig romlik a vérellátásuk is.

Nem véletlenül van az, hogy sportolás előtt be kell melegíteni! A bemelegítés legfőképpen azt a célt szolgálja, hogy az izmok elég vérhez, az ízületek pedig ízületi folyadékhoz, így pedig tápanyaghoz jussanak.

Ám az ízületi folyadéknak nem csak az a szerepe, hogy tápanyaggal lássa el a porcokat. Sűrű, csúszós anyag lévén síkossá teszi a porcoknak a felületét, aminek köszönhetően azok sokkal könnyebben tudnak elmozdulni egymáson. Így nem dörzsölik egymást és nem okoznak kárt önmagukban.

Amennyiben gyakran éri hideg huzat az ízületeket, a porcok ízületi folyadék hiányában folyamatosan sérülnek, emiatt könnyedén kialakul bennük a gyulladás is.

 

Hogyan tudod megelőzni és kezelni a problémát?

 

A legfontosabb, hogy kerüld a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat! Emellett pedig folyamatosan foglalkozz az ízületeiddel rendszeres testmozgással és természetes gyulladáscsökkentő módszerekkel. De lássuk, hogy ezt miként teheted meg!

 

Használd helyesen a klímát!

 

A legtöbb ember túlzásba viszi a légkondi használatát. Télen sokan magasabb hőmérsékletet tartanak fenn a lakásban, mint amit nyáron elérnek a hűtő berendezésekkel. Azért lássuk be, hogy ez egyáltalán nem egészséges! A légkondi helyes használatával nemcsak ízületi fájdalmakat előzhetsz meg, de a rendszeres torokgyulladást is.

  • Nyáron a kinti és benti hőmérséklet közti különbség lehetőleg ne legyen 6-7 foknál több.
  • Ne irányítsd magadra közvetlenül a légkondi huzatát! Ha teheted, tartózkodj másik szobában vagy hűtsd le akkor a lakást, amikor éppen nem vagy otthon.
  • Kerüld a legkondi használatát közvetlenül sportolás után, vagyis felhevült testtel.
  • Ne tartózkodj tartósan klimatizált helyiségben.
  • Ha tudod, hogy hosszabb ideig légkondicionált helyen fogsz tartózkodni, mindig legyen nálad meleg ruha, hogy óvd az ízületeket. Erre lehet számítani nyáron a legtöbb üzletben és a közlekedési eszközökön.

 

Védekezz a hideg ellen!

 

A téli hőmérsékleten csak az öltözködésünkkel tudunk változtatni. Fontos, hogy rétegesen öltözz! Nagy hideg esetén érdemes beszerezni a sportboltokban kapható fűtőzselét, amit a fájdalmas ízületeidre tudsz helyezni, így azokat biztosan nem éri hideg huzat.

 

A vérellátás és az ízületi folyadék fokozásával csökkentheted a klímareuma kockázatát és tüneteit.

 

Mozogj!

 

A vérellátás és az ízületi folyadék fokozásával csökkentheted a klímareuma kockázatát és tüneteit. Ehhez pedig a legfőbb eszköz, ami a rendelkezésedre áll, az a rendszeres mozgás. Az is rengeteget tud segíteni, ha legalább óránként átmozgatod kicsit a merev végtagjaidat! Emellett érdemes otthoni tornát is végezni vagy egy számodra kedves sportot választani.

 

Csökkentsd a gyulladást!

 

A klímareuma okozta tünetek megelőzésére és csökkentésére fontos a rendszeres gyulladáscsökkentés. Lényeges, hogy ezt lehetőleg természetes módszerekkel tedd! Jó szível ajánlom az Artro Light porcerősítőt, ami kifejezetten ízületi gyulladásra lett kifejlesztve.

 

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

 

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.