Így segít a vízitorna az ízületi fájdalom leküzdésében

Így segít a vízitorna az ízületi fájdalom leküzdésében

Szerintem kevés olyan ember van a világon, aki ne szeretne vízben időt tölteni. Főleg a nyári hatalmas kánikulában! De bármikor felszabadító érzés belecsobbanni egy kellemes vizű medencébe. Te is azt érzed, amikor a vízben vagy, hogy szinte bármire képes vagy? Bárhogyan tudod mozgatni a végtagjaidat és a testedet? Legalábbis szinte bárhogyan! De az biztos, hogy minden sokkal könnyedebbnek tűnik, amit vízben végzünk, mintha ugyanazt szárazföldön próbálnánk. Ez pláne igaz abban az esetben, ha ízületi fájdalmakkal él az ember. Nem véletlenül ajánlja a legtöbb orvos és gyógytornász az úszást vagy a vízitornát azoknak a pácienseknek, akik ízületi problémákkal küzdenek. Sőt, még abban az esetben is szokták ajánlani, ha valaki éppen a műtét utáni lábadozás időszakában van.

 

Amiről az úszás mellett sokan megfeledkeznek: a vízitorna

 

A vízitorna jóval kisebb népszerűségnek örvend az úszáshoz képest. Pedig érdemes kihasználni a benne rejlő előnyöket, amennyiben valakinek ízületi fájdalmai vannak. Őszinte leszek, én jobban is szeretem, mint az úszást. Persze minden kétséget kizáróan az úszás is roppant jót tesz az ízületeknek. De én a vízitornát élvezetesebbnek találom. És ezt azok is tudják végezni, akik nem tudnak úszni!

Ráadásul a vízitorna sokkal kevésbé körülményes is, mint az úszás. Hiszen nem szükséges hozzá úszószemüveg, sőt még úszósapka sem. Ennek oka, hogy a vízitorna során nem kell vízbe dugni a fejünket, bőven elég nyakig a vízben lenni. De a legtöbb gyakorlathoz még ennyi sem kell, elég csupán mellkasig merülni.

A vízitorna rendkívül változatos, hiszen szinte bármilyen mozgás végezhető a vízben az aerobiktól kezdve egészen a vízibicikliig, így lehetetlen megunni. További előnye, hogy az úszással ellentétben a vízitornát nem kell magányosan végeznünk, hiszen az edzők általában csoportos órákat tartanak, amelyek igen mókásak tudnak lenni. A barátainkat is érdemes rábeszélni, hogy jöjjenek el velünk kipróbálni a vízitornát.

 

De miért olyan előnyös a vízitorna az ízületi fájdalmak ellen?

 

Szeretném bemutatni számodra, hogy miért van pozitív hatással az ízületekre a vízben történő tornázás. Bízom benne, hogy ezek után kedvet kapsz majd, hogy kipróbáld ezt a nagyszerű sportot!

 

Az úszás mellett a vízitorna is segíti legyőzni az ízületi fájdalmakat.

 

Nem terheli az ízületi porcokat

A vízben történő mozgás legnagyobb előnye, hogy a víz felhajtóerejének köszönhetően sokkal kevesebb erő nehezedik az ízületekre. Ellentétben a szárazföldi sportokkal! Elég csak belegondolnod abba, hogy mennyivel rugalmasabban tudsz a vízben ugrálni, mintha mondjuk ugyanezt a betonon próbálnád. Nos, ezt a különbséget nemcsak Te érzed, hanem bizony az ízületekben található porcok is. Amíg a szárazföldön gyakran összeütköznek, addig a vízben sokkal kevésbé hat a gravitáció rájuk, ezért a köztük létrejövő koccanás is jóval kisebb mértékű.

A porcok a korunk előrehaladtával egyre sérülékenyebbek, aminek hátterében a bennük található folyadék és a rugalmas kollagénrostok csökkenése áll. Ugyan fiatalabb korunkban sem túl előnyös nagy erővel történő becsapódással járó sportokat végezni, de idősebb korunkra kifejezetten érdemes kerülni ezeket a sportokat. Főként abban az esetben, ha már kialakult a fájdalmas ízületi porckopás, ami gyakran áll az ízületi fájdalom hátterében.

A vízitorna során szerencsére ilyen probléma nem áll fenn, hiszen alig nehezedig nyomás az ízületi porcokra. Így biztosan sérülés és fájdalmak nélkül ússzuk meg a sportolást. Még az ugrálással járó gyakorlatokat is!

 

Rugalmasabbá teszi az ízületeket

Biztosan Te is tapasztaltad már mióta ízületi fájdalmaid vannak, hogy jóval merevebben tudsz csak mozogni. A vízitornával szerencsére ez a beszűkült ízületi mozgástartomány is növelhető, hiszen a vízben történő gyakorlatok segítenek ellazítani az ízületeket. Sokkal magasabbra fogod tudni emelni a karodat vagy a lábadat, jobban fogod tudni forgatni a csípőd. Rendszeres vízitorna mellett a szárazföldön is rugalmasabbnak fogod érezni magad!

 

Könnyűnek érzed, de mégis izmosít

Az ember a vízben történő könnyed mozgás során szinte nem is érzi, hogy milyen erős izommunkát végez a teste. Ezt jellemzően utána szoktuk csak észrevenni, amikor farkasétvággyal jövünk ki a vízből, illetve másnap megjelenik az a makacs izomláz is. Ám közben vígan végezzük a gyakorlatokat.

A vízitorna során felszedett izomtömeg később a szárazföldön is nagy segítségünkre lesz. Hiszen azzal, hogy megerősítjük a fájó ízület körül található izmokat, jelentős terhet veszünk le az ízületek – különösen a porcok válláról.

 

A vízitorna a legjobb sport ízületi fájdalom ellen.

 

Fokozza a vérkeringést és az ízületi folyadék termelődését

A vízitorna alapvetően egy roppant intenzív mozgásforma. Olyan, amire szárazföldön nem feltétlenül lennénk képesek! Ennek köszönhetőn a vérkeringés is fokozott, aminek hatalmas szerepe van az ízületi fájdalom csökkentésében. Hiszen a sérült ízületeket képes ellátni tápanyagokkal, ami a regenerálódáshoz szükséges.

Emellett az intenzív mozgás az ízületi folyadék termelődését is serkenti. Az ízületei porcok között található folyadék pedig a tápanyagok vérből való közvetítésén túl egyfajta kenőanyagként is szolgál, amelynek köszönhetően sokkal könnyebben tudnak mozogni az ízületeink. Mert úgymond beolajozza azokat.

 

Hűti az ízületeket, ezért csökkenti a gyulladást

A vízitornát mindenképpen hideg vízben kell végezni és semmiképpen sem melegben. Ennek oka, hogy a meleg vízben történő mozgás hatására könnyen begyulladhatnak az ízületeid. Ezzel ellentétben, a hideg víz segít csökkenteni, illetve megakadályozni a gyulladás kialakulását.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig kerülnöd kellene a meleg vizet! Amennyiben nincsenek gyulladásban az ízületeid, nyugodtan elmehetsz egy meleg vizű gyógyfürdőbe, vagy otthon is csinálhatsz magadnak egy finom, meleg fürdőt. De mozgást inkább hideg vízben végezd!

 

Ne feledkezz meg a gyulladás belsőleges csillapításáról sem!

 

A rendszeres vízitorna mellett fontos, hogy az ízületi fájdalom csökkentését belülről is támogasd. Ehhez ne aggódj, nem kell semmiféle fájdalomcsillapító gyógyszerhez nyúlnod. Az Artro Light csupa természetes eredetű hatóanyagot tartalmaz, amelyek együttesen segítenek a gyulladás és a fájdalom leküzdésében.

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.