Ismered a C-vitamin ízületekre gyakorolt jótékony hatását?

Ismered a C-vitamin ízületekre gyakorolt jótékony hatását?

 

Tudtad, hogy az állatvilágban rajtunk kívül csak a majmok, illetve a tengerimalacok azok, akiknek a szervezete szintén nem tud saját maga számára C-vitamint termelni? Pedig C-vitaminra nagyobb szükségünk van, mint azt sokan gondolják! A legtöbben csupán az immunrendszer megfelelő működéséhez kötik, pedig ennél sokkal több feladatot is képes ellátni. Többek között a C-vitamin az ízületekre is kiemelkedően jó hatással van!

Mivel magunknak nem vagyunk képesek előállítani, nekünk kell ezt az értékes vitamint kívülről bejuttatnunk a szervezetünkbe. Ha Te is küzdesz ízületi panaszokkal, akkor a C-vitamin bevitelére még inkább fontos, hogy odafigyelj!

Ezért ebben a cikkben szeretném bemutatni neked, hogy miért is olyan jelentős a C-vitamin az ízületek, főként az ízületben található porcok számára. Arra is hoztam tippeket, hogy milyen gyümölcsökből és zöldségekből tudsz az étrendkiegészítés mellett hozzájutni. Illetve azt is megtudhatod, hogy mivel erősítheted tovább a C-vitamin ízületekre gyakorolt hatását.

 

Segíti a regenerációt!

 

A C-vitaminnal kapcsolatban már több kutatás is bizonyította, hogy részt vesz a sebgyógyulási és más regenerációs folyamatokban. Ha kellő mennyiségű C-vitamin áll a fájó ízületek rendelkezésére, akkor a regeneráció is sokkal gyorsabb lesz, mert segíti a porcokba a megújító tápanyagoknak a beépülését.

 

A legjobb vitamin a gyulladás ellen

 

A C-vitamin nemcsak vitaminként, hanem antioxidánsként is funkcionál, így képes fellépni a szervezetben keletkező szabadgyökök és a gyulladás ellen. Azt pedig már sokan megtapasztalhattuk, hogy az ízületi porckopás sajnos gyakran együtt jár a gyulladás kialakulásával is. Ezt pedig a legjobb, ha a különböző fájdalom- és gyulladáscsökkentők helyett inkább természetes módszerekkel próbálod meg csillapítani. Ilyen a C-vitamin is!

 

Erre figyelj a C-vitamin fogyasztásánál!

 

A C-vitamin, másnéven aszkorbinsav, a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Ezeknek a vízben oldódó vitaminoknak hatalmas hátrányuk, hogy nem képesek raktározódni a szervezetünkben. Ez azt jelenti, hogy a szükséges mennyiséget a testünk felhasználja belőle, majd a többit szépen kiüríti a felesleges folyadékkal együtt.

Ennek persze előnye is van, mert nem lehet túladagolni a szervezetben, mint például a D- vagy A-vitamint, amelyek zsíroldékony vitaminok révén raktározódnak.

A napi szintű ürülés miatt fontos, hogy a C-vitamint minden egyes nap juttasd be a szervezetedbe!

A másik hátránya a vízoldékony vitaminoknak, hogy rendkívül sérülékenyek. Emiatt terjedt el az, hogy a főzés megöli a vitaminokat. Ez a vízoldékonyaknál valóban így is van! Ám a C-vitamin nemcsak a hőre, hanem a fémekre is érzékeny! Például, ha a narancslé készítéséhez fém facsarót használsz, biztosan károsítod a benne található vitamin jelentős részét. Használj helyette műanyag vagy üveg facsarót!

Segítheted a C-vitamin hasznosulását, ha kellő mennyiségű, napi 2-3 liter folyadékot fogyasztasz. Természetesen az a legjobb, ha ezt főként vízből teszed!

 

Egyes gyümölcsök kiváló C-vitamin források az ízületek számára

 

Ezekben a gyümölcsökben van a legtöbb C-vitamin!

 

Fontos, hogy ne tévesszenek meg az olyan állítások, amelyek például a petrezselyem magas C-vitamin-tartalmára vonatkoznak. Egyfelől valóban így van, másfelől gondoljuk csak végig logikusan! Mennyi petrezselymet eszik meg egy ember naponta? Még akkor is, ha történetesen az illető kifejezetten szereti. Pár grammnál biztosan nem többet, mindezt ráadásul a legtöbbször főzést követően, például egy levesbe ízesítésként fogyasztjuk. Az biztos, hogy ekkora mennyiségű, ráadásul hőkezelt C-vitamin az ízületek számára édes kevés lesz.

Jobb, ha inkább nyers gyümölcsökből próbálod meg bevinni a napi C-vitamin adagodnak egy részét, amelyek főzés nélkül is élvezettel fogyaszthatók, akár nagyobb mennyiségben is.

Érdemes olyan gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztanod, amelyek sok C-vitamint tartalmaznak az ízületek számára. Ilyenek a citrusfélék, mint a narancs, a citrom és a grapefruit. Ezeknek nagy előnyük, hogy nálunk pont télen kaphatók, amikor a többi zöldségből és gyümölcsből igencsak hiány van.

Ezen kívül gazdag C-vitamin forrásnak számítanak az alábbi nyersen is fogyasztható zöldségek és gyümölcsök:

  • paradicsom
  • paprika
  • kivi
  • eper
  • sárgadinnye
  • áfonya
  • ribizli

Fontos azonban, hogy a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztását egészítsd ki C-vitamint tartalmazó étrendkiegészítővel! 1999-ben Donald Davis vezette, egy amerikai egyetem táplálkozástudományi folyóiratában megjelent kutatásban 43 féle zöldség és gyümölcs tápértékeit vizsgálták. A kutatás során kiderült, hogy az 1950-es értékekhez képest egyes terményekben 40%-os csökkenés is történt a C-vitamin-tartalom tekintetében. Emiatt sajnos nem elég csupán zöldségeket és gyümölcsöket enned, annak érdekében, hogy kellő C-vitamin jusson az ízületeid számára. Mert valljuk be, hogy napi több kilónyi mennyiséget kevesen esznek csak meg belőlük, ami esetleg fedezhetné a szükségletet. Főként nyers formában, amiben a C-vitamin nem sérül!

De ez nem azt jelenti, hogy hanyagold vagy mellőzd a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását! Még csökkent vitamintartalom mellett is a legértékesebb táplálékaink. Azon túl, hogy fedezik a vitamin - és ásványiszükségletünk egy részét, tele vannak értékes rostokkal, amik javítják a bélműködést és a jótékony bélbaktériumok tápanyagául szolgálnak. Nem is beszélve a bennük található rengeteg színanyagról, amelyek antioxidánsként viselkedve a C-vitamin mellett szintén hozzájárulnak az ízületekben lévő gyulladás leküzdéséhez.

 

Így támogasd a C-vitamin ízületekre gyakorolt hatását!

 

A szervezetünk annál egy sokkal komplexebb rendszer, mint hogy egyetlen anyag megoldja a panaszaidat. A C-vitamin ízületekre gyakorolt hatása ugyan tényleg kimagasló, de fontos, hogy más értékes gyulladáscsökkentő anyagokat is bejuttass az ízületeid számára. Ilyen gyulladáscsökkentő anyag a zöldségekben és gyümölcsökben található színanyagok mellett például a kurkumin, amelyről már több kutatás is bebizonyította, hogy hatékony gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító.

Ha szeretnél gyorsan és eredményesen fellépni a fájdalmak és a gyulladás ellen, akkor azt ajánlom neked, hogy a szedj rendszeresen C-vitamint az ízületeidre, amelyet egészíts ki gyümölcsökkel és zöldségekkel, illetve más olyan gyulladáscsökkentő anyagokkal, mint a kurkumin. Jó választás a kifejezetten ízületi panaszokra készült Artro Light porcerősítő, amelyben mind a C-vitamin, mind a kurkumin megtalálható.

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.