Kurkumin: az ízületi gyulladás természetes csillapítója

Kurkumin: az ízületi gyulladás természetes csillapítója

 

Bevallom, sosem értettem, hogy az emberek hogyan tudtak olyan mértékben elfordulni a kurkuminhoz hasonló, természetes eredetű fájdalom- és gyulladáscsökkentő módszerektől, mint amit napjainkban látok. Mindenki egyből a konyhaszekrényben sorakozó gyógyszerekhez nyúl, amikor éppen valami panasza van.

Persze tisztában vagyok vele, hogy azok a hagyományos módszerek, amelyeket nagyanyáink alkalmaztak, nem mindig bizonyulnak hatékonynak. Különösen igaz ez akkor, amikor az ízületi gyulladás okozta fájdalmakról beszélünk. Hiszen valljuk be, hogy igencsak meg tudja keseríteni az ember mindennapijait az ízületi fájdalom és gyulladás. Amikor már egy teáskanna felemelése, vagy a fotelból való felállás is nehézséget jelent, akkor bizony szinte lehetetlen megelégedni az egyszerű hideg- és gyógyvizes borogatással.

Tehát félreértés ne essék, senkit nem akarok rábeszélni arra, hogy elégedjen meg csupán ezekkel a nagyanyáink korabeli módszerekkel.

Azonban szerencsénkre a technológia fejlődésével, ma már a nagyanyáink által alkalmazott természetes gyulladáscsökkentő megoldások is hatékonyabbá váltak. Elérhetővé váltak olyan természetes eredetű hatóanyagokat tartalmazó készítmények, amelyekben koncentrált formában van jelen egy-egy gyógynövényből kivont hatóanyag. Ilyen kivonat például a kurkuma színéért, aromájáért és egészségre gyakorolt hatásaiért felelős kurkumin is!

 

Nem elég csupán kurkumát enni?

 

Azzal, ha csupán kurkumát rágcsálunk, abból készült teát iszunk, vagy éppen az ételeinket fűszerezzük vele, sajnos még nem fogunk tudni kellően hatékony eredményt elérni. Egyszerűen nem tudjuk belőle a megfelelő mennyiségű kurkumin hatóanyaghoz juttatni a szervezetünket. Ám, ha a kurkumint koncentrált formában esszük rendszeresen, akkor akár jóval többet is elérhetünk vele, mint a mellékhatásokat okozó fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel!

De lássuk, hogy mit tud a kurkumin, ami miatt olyan hatásos az ízületi gyulladás ellen!

 

Így csökkenti a gyulladást!

 

A kurkumin képes gátolni azoknak a fehérjéknek a termelődését, amelyek a gyulladásokat és a fájdalmakat okozzák. A Dr. Randy J. Horowitz által végzett kutatásból az derül ki, hogy azoknál a csoportoknál, akiket a kurkumin alkalmazásával kezeltek, egyértelműen mérséklődtek a gyulladás tünetei a más terápiát alkalmazó kontrollcsoportokhoz képest. Ma már több mint 700 génről tudjuk, hogy jó irányba befolyásolhatók kurkuminnal. Ez azt jelenti, hogy a kurkumin meg tudja akadályozni a gyulladásos folyamatok kialakulását.

Egy korábbi, 1980-as klinikai vizsgálatban a gyulladáscsökkentésre gyakran alkalmazott gyógyszer hatóanyagát, a fenilbutazont vetették össze a kurkumin hatásaival a reumás ízületi gyulladásban szenvedők körében. Az eredmények szerint a kurkumin hatékonyan vesz részt a reggel jelentkező ízületi merevség oldásában, ami után a fizikai terhelhetőséget is fokozni lehet. A rheumatoid artritiszben jelentkező gyulladásos tüneteket és a fájdalmat is a fenilbutazonhoz hasonló mértékben tudta csökkenteni.

Ezen felül a kurkumin antioxidánsként viselkedve csökkenti a szabad gyökök mennyiségét is, így megvédi a sejteket az azok által okozott károsodástól.

 

Serkenti a keringést és segíti a regenerációt!

 

A kurkuma gyulladáscsökkentő hatásának az egyik oka szoros összefüggésben áll az érvédő és keringésjavító hatásával. A kurkumin ugyanis gátolja az Omega-6 zsírsavakból kialakuló, úgynevezett gyulladáskeltő prosztaglandinok termelődését. Keringésserkentő hatásával pedig segíti a fájó ízületekben a regenerációt, így a gyulladás mielőbbi leküzdését is.

 

A kurkumin segíti az ízületek regenerációját

 

Megvéd a káros betolakodók ellen

 

Az Oregon Állami Egyetem végzett egy kutatást, ami a kurkuminra vonatkozott. A kutatás során azt találták, hogy képes megnövelni az immunrendszerben egy olyan fehérjének a szintjét, amely támogatja az immunrendszert a szervezet számára idegen baktériumok, vírusok vagy gombák elleni küzdelemben.

A bélflórában elszaporodó rossz baktériumok elleni harcnak különösen nagy jelentősége van, ugyanis egy úgynevezett cox-baktérium képes fokozni az ízületi gyulladást.

A rossz baktériumokkal való harcot azonban nem szabad csupán a kurkuminra hagynod! A rossz táplálkozási szokások olyan mértékben kedveznek a káros baktériumok szaporodásának, hogy a kurkumin egyedül már nem biztos, hogy bírná a küzdelmet ellenük.

Sokat tudod segíteni a kurkumin baktériumölő hatását azzal, ha kerülöd vagy legalábbis lecsökkented

  • a hozzáadott cukor- és finomított szénhidráttartalmú ételek fogyasztását,
  • a telített (főként állati) zsírok fogyasztását,
  • az alkohol fogyasztását
  • és a fájdalomcsillapító gyógyszerek, antibiotikumok szedését.

Ezzel szemben fogyassz magas rosttartalmú ételeket, amelyek a jótékony bélflóra fennmaradását és szaporodását szolgálják. Ez szintén segít visszaszorítani a gyulladáskeltő baktériumok terjedését is. Ehhez egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonákat!

 

Csökkenti a vércukorszintet, így a gyulladást is

 

A Diabetes Care szakfolyóiratban publikált kutatás szerint a kurkumin kapszulák kilenc hónapon át tartó kúraszerű szedése jelentősen csökkentette a vércukorszintet a szervezetben.

Ez az ízületek szempontjából azért lényeges, mert a magas vércukorszintre a szervezetünk hirtelen és nagy mennyiségben kibocsátott inzulinnal reagál, hogy segítsen a cukroknak bejutni a sejtekbe. Sajnos azonban a gyakori, hirtelen nagy mennyiségű inzulinkiáramlás erős gyulladáskeltő hatással rendelkezik, amit bizony az ízületek is megéreznek.

Emiatt is fontos, hogy a kurkumin rendszeres bevitele mellett figyelj oda a táplálkozásodra, és kerüld a cukros ételeket, illetve a finomított gabonákat. Ehelyett több rostos zöldséget és teljes kiőrlésű terméket válassz! Mindezt természetesen a rendszeres testmozgás mellett, aminek szintén vércukorcsökkentő hatása van.

 

Ennyi kurkuminra van szükséged a gyulladáscsökkentő hatás eléréséhez!

 

A kutatások azt mutatják, hogy napi legalább 100 mg kurkuma bevitele szükséges ahhoz, hogy hatékonyan csökkenjen az ízületi gyulladás. Azonban ez is csak abban az esetben igaz, ha a kurkuma legalább 3% kurkumint tartalmaz. Ám ez a mennyiség terményenként igen eltérő lehet. Természetesen azzal, ha valaki minden egyes nap kurkumával ízesíti az ételeit, bejut valamennyi kurkumin is a szervezetébe. De ez elenyésző mennyiségű. Ráadásul erőteljes íze miatt csak kevesen tudnak naponta kurkumával készült ételt fogyasztani. Ezért amennyiben szeretnéd, ha tartósan csökkenne a gyulladás az ízületeidben, azt javaslom, hogy válassz kurkumint tartalmazó étrendkiegészítőt! Kifejezetten tudom ajánlani számodra az Artro Light-ot!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.