Mandulagyulladás okozta ízületi gyulladás

Mandulagyulladás okozta ízületi gyulladás

 

Talán meglepő lesz a számodra, de bizony a mandulagyulladás ízületi gyulladáshoz vezethet. Ennek okáról és megelőzési lehetőségeiről bővebben olvashatsz a cikkben. Tehát amennyiben neked még megvannak a manduláid, és gyakran begyulladnak az ízületeid, úgy mindenképpen olvasd el a cikket!

 

Mandulagyulladás

 

Mindenkinek begyulladnak a mandulái legalább egyszer élete során. Van, aki enyhébb tünetekkel megússza és van, aki számára a saját nyálának lenyelése is kihívássá válik nem csak a beszéd.

A mandulagyulladás többnyire egyre fokozódó torokfájással kezdődik. Ha nem kezeljük az első tünetek megjelenésének pillanatától fogva, akkor a mandulák előbb bepirosodnak, mint egy jelezvén a gyulladást. Ugyanakkor meg is duzzadnak, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy a bedagadt mandulák miatt nehézkessé válik a nyelés, így pedig az evés is. És persze az sem ritka, hogy a piros mandulákon később fehér lepedék jelenik meg, vagy gennyesedés esetén színes trutyi.

A mandulagyulladás többnyire bakteriális eredetű, de vírus is állhat mögötte.

A probléma súlyosságától függően torokfertőtlenítőt, gyulladáscsökkentőt és penicillin alapú antibiotikumot vethetnek be az orvosok a kezelésére.

Azonban, ha rendszeresen fájnak a manduláid és gyakran begyulladnak, akkor nagy valószínűséggel krónikus mandulagyulladással küzdesz. Ez már igen komoly gondot jelenthet, hiszen ez már nemcsak a mandulát és a szájüreget érinti. A krónikus mandulagyulladás szövődményei a szívet, a veséket és az ízületeket is érintheti. Éppen ezért fordulhat elő az, hogy mandulagyulladás esetén vagy után, bizony az ízületi gyulladás is fellángolhat és persze az ízületek is fájhatnak. A mandulagyullás okozta ízületi gyulladás és izomgyengeség kortól és nemtől függetlenül mindenkit érinthet. Azonban, ha valaki ízületi porckopással küzd, akkor nála nagyobb eséllyel jelentkezhetnek a mandulagyulladás szövődményei miatt kialakult ízületi panaszok.

 

Így előzheted meg a mandulagyulladás okozta ízületi gyulladást

 

A legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy megelőzd a mandulagyulladás okozta ízületi gyulladást, hogy már az első jelektől fogva odafigyelsz a manduládra és szükség esetén azonnal kezeled. Persze ez nem jelenti azt, hogy rögtön a házi orvoshoz kellene szaladnod.

Mihelyt változást tapasztalsz a nyelésedben, és megmagyarázhatatlan szomjúságot érzel attól függetlenül, hogy mennyi vizet ittál és közben az ajkaid is kiszáradnak, akkor már gyanakodhatsz mandula problémákra.

Ilyenkor első lépésben javasolt garatfertőtlenítést végezni.

1. Gargarizálhatsz sós vízzel, szájvízzel, gyógyteával és akár szódabikarbónával is.

2. Fogyassz fertőtlenítő hatású teát: kamilla, menta, zsálya, de kifejezetten ajánlom a kerti kakukkfüvet!

 

Azt is javasolnám, hogy ilyenkor bőven fogyassz meleg vizet és teát. A meleg egyrészt serkenti a vérellátást, emiatt enyülhet a mandulagyulladás okozta fájdalom. Másrészt a meleg folyadék gyorsan lemossa a mandulákat, és így a vizelettel jelentősebb mennyiségű bacilus tud távozni.

A biztonság kedvéért már rögtön az első jeleknél érdemes lehet torokfertőtlenítő szopogatótablettát használni, vagy amennyiben van otthon méz és propolis, úgy azt szopogatni.

Azonban sajnos előfordul, hogy hiába kezdjük el rögtön az első tünetek jelentkezésekor kezelni a mandulákat, már késő. Néhány óra leforgása alatt sokat romolhat a mandulák helyzete. Bedagadhatnak, a gyulladás miatt lázhoz is vezethetnek és akár a fülekre is rámehet. Ilyenkor mindenképpen és minél hamarabb orvoshoz kell fordulni! Nemcsak azért, hogy hamarabb meggyógyuljanak a mandulák, de hogy kisebb eséllyel vezessen a mandulagyulladás az ízületi gyulladás belobbanásához.

 

Csillapítsd gyógyteákkal a mandula és ízületi gyulladást.

 

Mit tegyél, ha belobban az ízületi gyulladás?

 

A fentebb említett gyógyteák az ízületi gyulladást is enyhíteni tudják. De nemcsak meginni érdemes a gyulladáscsökkentő gyógyfüvek főzetét! Pakolás is készíthető belőlük, hogy kívülről, közvetlenül a begyulladt ízületekre helyezd. Ha pedig nem akarsz vesződni a házi készítésű gyógynövény alapú pakolásokkal és krémekkel, akkor sem kell aggódnod. Ma már több olyan készen megvásárolható gyulladáscsökkentő krém és balzsam is elérhető, ami természetes alapanyagokat, első sorban gyógynövények kivonatait tartalmazzák. Ilyen készítmény az Artrofreeze balzsam is, amit bátran kipróbálhatsz ízületi gyulladás és fájdalom esetén.

Ugyanakkor azt is be kell látnunk, hogy az ízületi gyulladás, főleg, ha ízületi porckopással küzd valaki, akkor bizony nagyon gyakran szinte elviselhetetlen ízületi fájdalommal is járhat. Ilyen esetben már nem biztos, hogy elég csak gyógyteákat és krémeket használni. Ebben az esetben érdemes lehet olyan porcerősítőt is szedni, ami képes az ízületi gyulladás csillapítására is.

 

Honnan tudod, hogy a porcerősítő alkalmas ízületi gyulladás csillapítására?

 

Egy porcerősítő gyulladáscsökkentő képességét jelzi az is, hogy tartalmaz-e és ha igen, akkor mennyi C-vitamint és kurkumin kivonatot.

Ugyan a C-vitamin a legelterjedtebb és legegyszerűbb gyulladáscsökkentők egyike, azonban rendkívül hatékony! Sajnos vízben oldódó vitamin, ezért a szervezetünk nem tudja sokáig raktározni. Vizelettel kiürül a szervezetből. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy gondoskodj a pótlásáról!

A leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentő a kurkumin. Kutatások szerint van olyan hatékony, mint az ibuprofen (a legtöbb gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítményben megtalálható). Éppen ezért, ha egy porcerősítő készítmény kurkumint is tartalmaz, a gyulladáscsökkenés nem maradhat el! És persze minél több kurkumint tartalmaz a készítmény, annál hatékonyabb a gyulladáscsökkentés.

Tehát, ha gyors ízületi gyulladáscsökkentésre vágysz, akkor mindenképpen olyan porcerősítő készítményt válassz, amiben a fent említett két hatóanyag megtalálható. És minél nagyobb mértékben legyen benne kurkumin kivonat, hiszen azt önmagában nehezebb pótolni, mint a C-vitamint.

Ha nem szeretnél üzletekben vagy a neten vaktában keresgélni, akkor azt javaslom, hogy próbáld ki az Artro Light porcerősítőt, ami garantáltan hatékonyan csökkenti az ízületi gyulladást!

 

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

 

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.