Mozgással az ízületi fájdalom ellen

Mozgással az ízületi fájdalom ellen

 

Rendkívül fontos a rendszeres testmozgás! Még akkor is, ha az ízületi fájdalmaid miatt amúgy legszívesebben hanyagolnád az egészet. Teljesen természetes gondolat, hogy ha fáj, akkor pihenteted az ízületeid. Azonban a nem mozgás, csak tovább ront az ízületi panaszokon.

Ennek okai:

  • hogy egyfelől éhezteted az ízületeidet

Ha nem mozgatod át az ízületeidet, akkor nem jutnak tápanyaghoz. A porcokat ugyanis nem hálózza be érrendszer. Így ők nem a vérből kapják a tápanyagot, hanem az úgynevezett szinoviális folyadékból (népiesebb nevén ízületi folyadék). Ez az ízületek közti folyadék azonban csak akkor tudja eljuttatni a porcokhoz a számukra szükséges tápanyagot, ha átmozgatjuk az ízületeinket. Ekkor ugyanis a szinoviális folyadék belepréselődik a porcokba.

  • másfelől megnő az elhízás esélye

Kutatások szerint pedig már 5 kg súlyfelesleg is 36-50%-kal növeli a térdízületi porckopást.

Tehát a mozgás kötelező!

Éppen ezért megosztok Veled három olyan gyakorlatot, amit mindenféle különleges eszköz nélkül is teljes biztonsággal tudsz otthon végezni. Ezek a gyakorlatok mind hozzájárulnak az egészséges ízületek megőrzéséhez és/vagy visszaszerzéséhez.

 

1. Két legyet egy csapásra, avagy mozogj a TV előtt ülve

 

A következő roppant egyszerű gyakorlatot TV nézés közben is nyugodtan végezheted. A gyakorlat a kifejezetten a térdízületeket átmozgatását célozza meg. A gyakorlat rendszeres elvégzése segít megőrízni és visszanyerni a térdízületeid egészségét. Ráadásul a gyakorlatot erőnlétttől függetlenül bárki el tudja végezni!

Ha eleinte kicsit nehéznek is tűnik a gyakorlat, akkor se add fel! Minél gyakrabban végzed a mozdulatsorokat annál könnyebbé válik majd. Ha pedig eljutsz arra a szintre, hogy már nagyon könnyűnek érzed, akkor is figyelj oda, hogy a mozdulatokat helyesen végezd el! Türelem és kitartás a kulcs!

Ezen kívül nagyon fontos, hogy lassan és pontosan végezd a gyakorlatot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy közben ne szórakozhatnál! Éppen ezért nyugodtan végezheted a gyakorlatot TV nézés közben.

 

A gyakorlat elvégzésének lépései:

  • Ülj le egy székre, úgy hogy a térdhajlatod a szék széléhez érjen.
  • Lassan nyújtsd ki az egyik lábadat amennyire csak tudod.
  • Lassan hajlítsd be a kinyújtott lábadat 90 fokos szögbe, ha tudod. Ha nem, akkor amennyire sikerül.
  • Ebből a mozdulatból csinálj meg 20-at majd ismételd meg a másik lábadon.

Ez a mozdulatsorozat erősíteni fogja majd a combizmodat, segít megelőzni a ízületek elcsúszását és alapvetően hozzájárul a könnyebb mozgáshoz a mindennapok folyamán.

 

2. Ágy torna

 

Ki mondta, hogy az ágyban nem lehet tornázni? Igenis végezhetsz az ízületeid számára hasznos, és kímélő tornagyakorlatokat az ágyad kényelmében! Különösen abban az esetben, ha a padlóra terített jógamatracra nem tudnál lefeküdni.

 

A gyakorlat lépései a következők:

  • Feküdj a hátadra az ágyadon vagy a padlón
  • Hajlítsd be a térdeidet, úgy hogy a talpad teljesen érje a padlót/ágyat
  • Nyújtsd ki az egyik lábadat,
  • Emeld fel ezt a lábadat az ágyról kb 45 fokos szögbe (ha addig nem megy, akkor amennyire tudod), figyelj arra hogy az összes lábizmodat használd egészen a combodig
  • Számolj el ötig majd lassan enged vissza le a lábadat.
  • Háromszor tizenöt emelést végez mindegyik lábaddal felváltva.

A gyakorlat során ügyelj arra, hogy csak a lábadat emeld el az ágytól. A csípőd és a felső tested lapuljon bele az ágyba.

Ez a gyakorlat mind a csípőízületi, mind pedig a térdízületi fájdalom kezelésére kitűnő.

 

Fenékbe billentés gyakorlat a térdízületi és csípőízületi fájdalom ellen

 

3. Fenékbe billentés

 

Nem kell megilyedj! Szó sincs arról, hogy valaki alaposan fenékbe billentene. Igazából, ha mégis ez történne, az csak azt jelenti, hogy sikerült visszanyerned a térdízületed széles mozgástartományát. Ugyanis a gyakorlat során, úgy hajlítod be a térded, hogy közben a talpad megközelítse a fenekedet.

 

A gyakorlat lépései:

  • Állj a fallal szembe vagy tegyél magad elé egy stabil széket, hogy legyen mihez támaszkodnod az egyensúlyod megőrzése érdekében.
  • Húzd ki magad és néz előre, majd az egyik lábadat emeld fel és hajlítsd be hátrafelé, úgy hogy közelítsen a fenekedhez. Ha nem ér a fenekedhez ne keseredj el, mert nem azon van a lényeg, hanem a mozdulatsoron.
  • Ügyelj arra, hogy közben ne veszítsd el az egyensúlyodat, és ne is dülöngéljen a tested előre-hátra.
  • Háromszor húsz hajlítást ajánlott elvégezni váltott lábbal.

Ez a gyakorlat elsősorban a térdízületeket érintő fájdalmat csökkenti. Azonban nagyon jó hatással van a csípőízületre is!

 

Lassú víz partot mos

 

A gyakorlatok végzése során ne aggódj, ha elsőre nem sikerülnek, vagy ha kevesebbet tudsz teljesíteni belőlük, mint amennyi javasolt. Ha nem adod fel a kezdeti nehézségek ellenére sem, akkor előbb-utóbb eljutsz arra a szintre, amikor ezek a gyakorlatok már gyerekjátéknak számítanak.

Nem a mennyiség, hanem a minőség számít a gyakorlatok elvégzése folyamán. Ugyanis sokkal jobbat teszel az ízületeidnek azzal, ha kevesebbet végzel el a gyakorlatokból, de azokat pontosan, mintha mindet elvégeznéd, de helytelenül. Sőt a helytelen mozdulatokkal még árthatsz is magadnak.

Ezért, ha úgy gondolod, hogy pontosabban tudod őket elvégezni, ha látod is és nem csak elképzeled a leírtak alapján, akkor figyelmedbe ajánlanám a Fájdalommentesítő Porcfiatalító Tréning DVD-nket. (Az ügyfélszolgálatunkon tudsz érdeklődni felőle, ha érdekel.)

A másik kulcsfontosságú szempont, amit figyelembe kell venned a gyakorlatok során, hogy olyan lassan végezd őket, amilyen lassan csak tudod. Ez néha nagyobb kihívás, mint gyorsan letudni a gyakorlatokat. Azonban a lassú mozdulatok miatt az ízületi porcok nem roncsolódnak tovább. Vagyis minimálisra csökkentheted a sérülésnek az esélyét, sőt jóval több tápanyaghoz jutnak az ízületeid, és ez megőrzi a porcokat.

Remélem hasznosnak találtad a bemutatot gyakorlatokat, és beépíted őket a mindennapjaidba! És bár a rendszer, ám ugyankkor kíméletes mozgással is sokat lehet enyhíteni az ízületi fájdalmakon, azonban, ha gyorsabb eredményre vágy, akkor mindenképpen javasolt porcerősítő fogyasztása is! Válassz minőségi porcerősítő étrend kiegészítőt! Olyat, ami a fájdalmat és az ízületi gyulladást is képes hatékonyan kezelni. Erre lehet jó választás az Artro Light!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.