Otthoni masszázs ízületi fájdalomra: így csináld helyesen!

Otthoni masszázs ízületi fájdalomra: így csináld helyesen!

Szerintem nincs olyan ember a világon, aki ne szeretné a masszázst. Főként abban az esetben, ha valakinek ízületi panaszai vannak. Hiszen olyan jól tud esni az embernek, ha a merev, beállt ízületeket valaki végre kimasszírozza. Azonban sajnos a legtöbbünknek igen ritkán van csak lehetősége masszázsra menni. Hiszen nem egy olcsó mulatságról van szó, ráadásul még olyan macerás is folyton eljárni otthonról, hogy az ember egy szakértő kezet találjon. Emiatt érdemes elsajátítani az otthoni masszázs technikáját!

A rendszeres masszírozás nemcsak jó érzés és a lelki egészségünket szolgálja, hanem bizony kifejezetten hatásosan képes enyhíteni az ízületi panaszokat is. Sőt, még az ízületi fájdalom hátterében gyakran meghúzódó porckopás megelőzésében és kezelésében is a segítségedre lehet. Azonban ahhoz, hogy a masszázs valóban pozitív eredményt hozzon, mindenképp szükség van a rendszerességre.

Ám ha nem akarsz vagy tudsz 2-3 naponta masszőrhöz járni, szerencsére az otthoni masszázs is majdnem ugyanolyan hatásos lehet. Persze, ha van otthon valaki, aki meg tud masszírozni, akkor különösen előnyös helyzetben vagy. De amennyiben egyedül élsz, akár magadnak is el tudod végezni az otthoni masszázst azokon a testrészeiden, amelyek elérhető távolságban vannak.

Azonban nem mindegy, hogy milyen technikát használsz az otthoni masszás során annak érdekében, hogy javuljanak az ízületi panaszaid.

Ebben a cikkben az otthoni masszázs helyes technikáját szeretném átadni számodra. Fontos, hogy amennyiben a párodat vagy más családtagodat kéred meg arra, hogy megmasszírozzon, mindenképpen tanítsd meg nekik is az itt leírtakat!

Mielőtt belevágnánk abba, hogy hogyan érdemes az otthoni masszázst végezni, kezdjük azzal, hogy miért is olyan hatékony a masszírozás az ízületi panaszok kezelésében.

 

3 ok, amiért érdemes masszírozni az ízületeket fájdalom esetén

 

Akár házon kívüli, akár otthoni masszázsról beszélünk, helyes technika mellett mindkettő hatásosan tud fellépni az ízületi fájdalom ellen.

 

1. Serkenti az ízületek körül a vérkeringést

A masszázs a mozgáshoz hasonlóan jelentősen serkenti az ízületek körül található erek működését. Ez mindenképpen előnyös, bármi is okozza számodra az ízületi panaszokat. A fokozott vérkeringés segíti a regenerációt, elszállítja a káros anyagokat, ugyanakkor az ízületekhez juttatja a felépítést és gyógyulást segítő fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Ugyan a porcokban közvetlenül nincsnek erek, de a fokozott vérkeringés a porckopás állapotát is javítja. A jó vérkeringés ugyanis magasabb hatékonysággal képes eljuttatni a tápanyagokat az ízületi porcok között megtalálható ízületi folyadékhoz, ahonnan a porcsejtek már fel tudják venni őket.

 

2. Fokozza az ízületi folyadék termelődését

Az otthoni vagy a szakember által végzett masszázs nemcsak a vérkeringést javítja, hanem a porcok között található ízületi folyadék termelődését is serkenti. Ez a folyadék a tápanyagellátás mellett a könnyebb ízületi mozgást is segíti. Ugyanis egy sűrűn folyó, csúszós folyadékról beszélünk, amiben az egészséges, de a már kopott porcok is könnyebben tudnak elmozdulni. Így bármi is álljon az ízületi fájdalmaid hátterében, az ízületi folyadék mindenképpen segíteni fog a mozgásban.

 

3. Lazítja a merev ízületeket

Amennyiben ízületi panaszokkal küzdesz, biztosan nap mint nap tapasztalod az ízületi merevséget, ami jelentősen beszűkíti a mozgás tartományát. Kevésbé tudod felemelni a karod vagy éppen a lábad, egyre kisebb mértékben vagy képes elfordítani a törzsed vagy a nyakad.

Szerencsére a masszázs még ezen a merev állapoton is képes javítani azáltal, hogy ellazítja a fájó ízületek körül görcsösen merevvé váló izmokat.

 

Otthoni masszázs alkalmazása az ízületi fájdalom ellen.

 

Lássuk az otthoni masszázs helyes technikáját!

 

Most, hogy már Te is látod, hogy a masszírozás nemcsak kellemes, hanem kifejezetten hasznos is az ízületeidnek, itt az ideje, hogy beleássuk magunkat az otthoni masszázs rejtelmeibe! Ne aggódj, nem fogok bonyolult dolgokat tanítani. Csupán pár tippet és szabályt hoztam számodra, hogy még véletlenül se rontsd el az otthoni masszírozást.

 

Vegyél előtte egy meleg zuhanyt!

Ahogyan sportolás előtt, úgy az otthoni masszázst megelőzően is érdemes bemelegíteni az ízületeket. A meleg fürdő vagy zuhany már alapvetően kissé ellazítja az ízületeket, így a masszírozást már nem olyan merev végtagokon vagy háton kell végezni.

 

Használj illóolajat!

Az illóolajok nem csak kellemesebbé teszik az otthoni masszázs élményét, de javítják is a hatását. Egyrészt segítenek ellazítani az ízületeket, másrészt tovább fokozzák a vérkeringést és az ízületi folyadék termelődését. Sőt, egyes illóolajok még az ízületi gyulladást is képesek csökkenteni.

Ilyen a

  • levendula illóolaja,
  • narancs illóolaja,
  • borsmenta illóolaja,
  • kakukkfű illóolaja,
  • kurkuma illóolaja
  • vagy a gyömbér illóolaja.

Ezekből pár cseppet tegyél egy olyan hordozóolajhoz, mint az olívaolaj, majd így kend fel a masszírozandó testrészre.

 

Otthoni masszázs hatékony az ízületi panaszok ellen.

 

Amit ne csinálj: hajlatok, csontok nyomkodása és az ütögetés

Vannak bizonyos masszázs technikák, amelyek csak szakember kezébe valók, mert könnyen kárt lehet okozni velük. Ilyen a csontok feletti közvetlen rész túlzott nyomkodása, ami tele van idegvégződésekkel, amelyek megsértése fájdalmat tud okozni.

Ugyanez igaz a hajlatokra is, ahol pedig az érzékeny nyirokcsomókra kell figyelni! Amit szintén kerülj el, azok az ütögető kézmozdulatok.

Helyette körkörös kézmozgással pontszerű, finom nyomást alkalmazz! A kisebb köröket kezdd el egyre szélesebb mozdulatok segítségével széthúzni, majd fokozatosan növelheted a nyomás erősségét is.

 

A test közepe felé haladj!

Az otthoni masszázs során mindig a szíved felé haladj. Tehát a karod vagy a lábad végétől, illetve az alsó csigolyák irányából kezdd a masszírozást.

 

Ne masszírozd az erősen gyulladt ízületeket!

Fontos, hogy az otthoni masszázst ne alkalmazd súlyosan gyulladt ízületeken, mert csak fokozhatod vele a panaszokat. Előtte mindenképpen csillapítsd a gyulladást például hideg borogatással, gyulladáscsökkentő teákkal, C-vitaminnal és illóolajokkal. Ha gyorsan szeretnél megszabadulni az ízületi fájdalmaktól és a gyulladástól, akkor pedig ajánlom számodra a természetes eredetű hatóanyagokat tartalmazó Artro Light készítményt.

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.