Ez a 3 ízület van kitéve leginkább a porckopás veszélyének

Ez a 3 ízület van kitéve leginkább a porckopás veszélyének.

Elsőre soknak tűnhet, de összesen 180 ízület található szerte a testünkben! Nem csoda, hogy ennyi van belőlük, hiszen az ízületeknek roppant fontos feladatuk van. Nélkülük nem tudnánk mozogni sem! Sajnos azonban vannak olyan ízületek, amelyekkel igen gyakran van probléma. Ezekben jóval korábban alakul ki az ízületi porckopás, mint a test más ízületeiben. Emiatt fokozottan figyelni kell rájuk! Ebben a cikkben nem csak azt mutatom be, hogy melyek a leginkább sérülékeny ízületek. Arról is szó lesz, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy megóvd őket.

 

A megértés érdekében ismerjük meg az ízületek részeit!

 

Az ízületek minden csont találkozásánál megtalálhatók, ők azok, akik segítenek abban, hogy a csontok el tudjanak mozdulni egymáson. Ám nemcsak a mozgatásban, hanem a stabilitásban és a védelemben is részt vesznek.

Az ízület éppen ezért több alkotórészből épül fel. Egyfelől az ízületi tok védi a csontvégeket és az ízületi porcokat. Az ízületi porcok töltik be a legfontosabb szerepet, hiszen egy kupakhoz hasonlóan lefedik és védik a csontvégeket. Nekik köszönhető, hogy a kemény csontvégek nem egymást dörzsölik. Ez ugyanis igen fájdalmas lenne, mert a csontok felületén található csonthártya igen sérülékeny és érzékeny.

Meg kell említeni az ízületi folyadékot is, ami táplálja az ízületi porcokat és segíti a mozgásukat annak köszönhetően, hogy csúszóssá teszi a felületüket. Hatalmas szerepet tölt be, ugyanis az ízületi porcokban nincsenek erek, így csak az ízületi folyadék közvetítésével tudnak tápanyagokhoz jutni. Ám ahhoz, hogy az ízületi folyadékba bekerüljön a távolabbi erekből a tápanyag, úgynevezett pumpáló hatásra van szükség. Ezt pedig rendszeres testmozgással tudjuk mi magunk létrehozni.

Az ízületi szalagoknak is nagy szerepük van, ugyanis stabilan tartják az egész ízületet. Megakadályozzák például a különböző sérüléseket, mint a rándulás vagy a ficam.

Az ízületek felépítése ugyan nagyjából megegyezik, mégis tudjuk őket csoportosítani, ami meghatározza azt is, hogy melyik ízület mennyire sérülékeny.

 

Különböztessük meg az ízületeket!

 

Az ízületeket egyrészt tudjuk csoportosítani mozgékonyság alapján. A leggyakoribbak a mozgékony ízületek, mint a térd- vagy a csuklóízület. Teljesen érthető módon, ezek vannak kitéve leginkább a porckopás kockázatának, hiszen a helytelen testtartás és a rosszul végzett mozgásformák során folyamatos tehernek vannak kitéve, ezért előbb is kopnak el. A feszes ízületeknek olyan rövidek a szalagjaik, hogy bennük nagyobb mozgás nem lehetséges. Ilyen ízület található például a keresztcsontunk és a medencénk között.

 

De a feszes ízületeknek is van mozgékonyabb csoportja!

 

Bármilyen meglepő, de a feszes ízületek közé tartoznak a kéz- és a lábtőcsontok ízületei is, amelyekben már több irányú mozgás is létrejöhet. Így itt már jóval gyakrabban alakulhat ki ízületi porckopás is, habár nem a legveszélyeztetettebb ízületek közé tartoznak. Ezeket az ízületeket korlátolt szabad ízületeknek nevezzük.

A korlátolt szabad ízületek általában rövid csontok között találhatók. A kis csontok egymáshoz viszonyított helyzete ugyan alig változik, azonban a sok kis mozgás összeadódik, így végül ezek az ízületek is egész nagy mozgásokat tudnak létrehozni.

 

Ide tartoznak a csigolyák közti ízületek is

A korlátolt szabad és feszes ízületek közé tartoznak a gerincünket alkotó csigolyatestek között található kisízületek is. Így már könnyen el tudjuk képzelni az előbb elmondottakat. Hiszen az egyes csigolyák között nincsen túl nagy mozgás, ám az egész gerincünk összességében mégis nagy mozgásokra képes. Például le tudunk hajolni egészen a cipőnkig, hogy bekössük a cipőfűzőnket. Legalábbis fiatalkorunkban ezt még igen könnyen megcsináltuk.

Nos, el is érkeztünk az első olyan ízülethez, ami sajnos fokozottan ki van téve a porckopás kockázatának.

A gerincünkben gyakran kialakuló porckopás többek között az ülő életmódnak köszönhető. Tudni kell, hogy az ülés nem éppen természetes tartásmódja az embernek. Főként, ha azt még rosszul is tesszük! Az egész napos ülés miatt fokozott teher nehezedik a deréktáji porcokra. Ennek köszönhetően a porckorongok pedig igen hamar kopásnak indulnak, ami azért is veszélyes, mert ezen a területen különösen sok ideg található. Ha a porckopás miatt kialakul a porckorongsérv, akkor az idegek nyomás alá kerülhetnek és hatalmas fájdalmak léphetnek fel.

Emiatt mindenképpen fontos, hogy próbálj meg minél kevesebbet ülni és többet sportolni! Amikor ülsz, azt lehetőleg ne egy fotelba süppedve tedd, hanem egyenes testtartással és a derekadat megtámasztva, úgy, hogy mindkét talpad a talajon legyen. Lehetőleg a fejed is előre nézzen és ne lefele, így a nyaki csigolyákat is kíméled. Sokat tud segíteni a testtartás javításán az is, ha felkeresel egy gyógytornászt.

 

Bizonyos ízületek fokozottan hajlamosak az ízületi porckopásra.

 

Beszéljünk a mozgékony ízületekről!

 

A mozgékony ízületek általában nagyobb mozgásra képesek egyesével is, és nem csak csoportosan.

Ide tartoznak például az egytengelyű ízületek. Ilyen például a térdünk is! Ezeknél az ízületeknél a két csontvégen található ízületi felszín úgymond „egymásba ül”. Ugyanis az egyik ízületi felszín domború, a másik pedig homorú. Ennek köszönhetően korlátozva van, hogy elmozduljanak a felszínek egymás mellett és rossz irányba térjenek ki. A térdünket csak egy síkba tudjuk mozgatni, így érthető is, hogy a térdízület az egytengelyű ízületek közé tartozik.

 

A másik leginkább sérülékeny ízületi porc a térdünkben található!

Annak ellenére, hogy az ízületi felszínek aránylag stabilan ülnek egymásban, a térd ízületi porca igen sérülékeny és a porckorongokhoz hasonlóan fokozottan kitett a porckopás veszélyének.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy a térdünket fokozattan terheljük a mindennapokban – akár állunk, akár sétálunk vagy rohanunk az unokák után. A teherviselő ízületek közé is szoktuk sorolni, hiszen majdnem az egész testsúlyunkat cipeli.

Ám ezt sajnos gyakran a térd munkáját segítő erős izmok nélkül tesszük. Így a térdízület esetén is elmondható, hogy a porcok kopásának hátterében a mozgáshiány áll. Ahhoz, hogy a mozdulataink során ne csak a térdízületi porcokat terheljük, meg kell erősíteni a comb- illetve farizmokat. Ugyanis ez a két izomcsoport rengeteg terhet tud levenni az ízületek válláról.

 

Ízületi porckopás: ezekben az ízületekben alakul ki a leggyakrabban.

 

Következzen a csípőízület, amit ülés és állás során is terhelünk

 

Ugyan a kéttengelyű ízületeket most átugorjuk, ám ez nem jelenti azt, hogy ebbe a csoportba ne tartoznának olyan fontos ízületek, mint például a hüvelykujj.

Azonban mivel ezek nincsenek akkora kockázatnak kitéve porckopás szempontjából, térjünk át a következő csoportra, a soktengelyű vagy szabad ízületekre. Ahogyan a neve is sugallja, ezek az ízületek hatalmas terjedelmű mozgásra képesek. Ide tartozik a csípőízület is! Gondolj csak bele, hogy a csípőhöz kapcsolódó combodat milyen nagy körben tudod mozgatni szinte korlátozás nélkül. Nos, ez a gömb alakú csípőízületnek köszönhető. A csípőnk úgy mozog, mint a labda egy vájúban: bármilyen irányba.

Persze egészen addig, amíg meg nem jelenik a porckopás, ami sajnos igen gyakran előfordul ezen a területen. A csípő szintén a teherviselő ízületek közé sorolható, mert igen nagy súly nehezedik rá. Nem beszélve arról, hogy amíg a térdünket ülés közben kíméljük, addig a csípőnket hasonlóan terheljük, mint a derekunknál található csigolyákat. A csípőnkben található ízületi porcot ferde testtartásban végzett mozgás során is folyamatosan koptatjuk.

 

Az ízületi porcok töltik be a legfontosabb szerepet, hiszen lefedik és védik a csontvégeket.

 

A terhet a térdünkhöz hasonlóan a csípőnkről is a comb- és a farizmok megerősítésével tudjuk a leginkább levenni. Érdemes kifejezetten ezeket az izmokat erősítő gyakorlatokat végezni! Szerencsére ma már az interneten is számos videó elérhető, amelyek segítenek az otthoni tornában. Így még csak ki sem kell mozdulni otthonról!

 

Mit tegyél, ha annyira fájnak az ízületeid, hogy mozogni sincs kedved?

 

Természetesen hatalmas fájdalmakkal nehéz mozogni. Ebben az esetben érdemes előbb az ízületek fájdalmát csillapítani, illetve a gyulladást csökkenteni. Lehetőleg ne a gyógyszerekhez nyúlj, hanem használj természetes gyulladáscsökkentőket. Jó szívvel ajánlom az Artro Light porcerősítőt, ami kifejezetten ízületi fájdalmak ellen készült!

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Legnépszerűbb

Ma legnépszerűbb

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.