Az ízületi porckopás tényleg a korral jár?

Az ízületi porckopás tényleg a korral jár?

 

Bizonyára nem egyszer mondták már neked is, hogy az ízületi porckopás a korral jár. Ezen nem tudsz változtatni. Mindössze annyit tehetsz, hogy tudomásul veszed, és elfogadod a tényt, hogy Te sem leszel fiatalabb.

Nagyon sokan vallják még a mai napig ezt a nézetet. Ami azért különös, mert ugyan a testünk öregedésének van némi szerepe az artrózis, és egyéb mozgásszervi panaszok kialakulásában, azonban emellett még számos más tényező is kihatással van arra, hogy mikor, és egyáltalán kialakul-e valakinél porckopás vagy más ízületi probléma.

 

Miért fogják a korra a betegséget?

 

Tulajdonképpen, én két okát látom annak, amiért azt mondhatjuk, hogy az idő előrehaladtával beindulhat a porckopás.

Az első ilyen ok, amire még az orvostudomány is szeret hivatkozni, az a testünkben végbemenő biokémiai folyamatok lassulása és megváltozása.

Talán nem mondok azzal újat Neked, hogy az életünk folyamán több ízben is kicserélődnek a sejtjeink. (Ismerős a mondás, mi szerint hét évente megújulunk?)

Rendszeresen történik lebontó és újjáépítő folyamat a szervezetünkben. Nem kivétel ez alól a porcszövet sem. Azonban az idő előrehaladtával egyre több időre van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy felépíthesse a korábban lebontott régi szöveteket. Ezért olyan fontos, hogy porcerősítők szedésével támogassuk a porcszövetek felépítését. Így ugyanis lassíthatjuk a kopást, és kicsit felgyorsíthatjuk a porcszövetek újraépülését.

 

Persze az sem mindegy, hogy milyen porcerősítőt szed az ember!

 

Mindenképpen jó választás lehet például az Artro Light . Ez ugyanis tartalmaz egy, hazánkban jelenleg még különlegesnek mondható hatóanyagot, ami egyedülálló módon tartalmaz minden olyan hatóanyagot, ami a porcokban is megtalálható. Ez a hatóanyag nem más, mint a tojáshéjmembrán kivonat.

 

A másik ok, ami miatt azt lehetne mondani, hogy a kor negatívan befolyásolja az ízületeket és a porcokat, az a mozgáshiány élet.

Lehet, hogy most ezen meglepődtél kicsit, mert nem erre számítottál. Azonban, amint elmondom Neked, hogy miért gondolom így, Te is látni fogod, hogy van igazság a feltételezésemben.

 

Az örök gyerekek előnye

 

Mindenki tudja, hogy a gyerek igazi ”örökmozgók”. Amint képesek megtartani a fejüket és a testüket, legyen az bár négykézlábas megoldás, azonnal mozogni kezdenek. Aztán, amikor beülnek az iskolapadba, elindulnak egy mozgásszegény életúton. És, mire felnőnek, illetve dolgozni kezdenek, már teljesen hozzászoknak a mozgásszegény élethez, vagy épp a mozgás teljes hiányához.

Természetesen kivételek mindig akadnak. Ugyanakkor, ha őszinték akarunk lenni, akkor mindketten tudjuk, hogy a magyar felnőtt lakosság túlnyomó része nem mozgatja át az ízületeit rendszeresen.

 

Ahogy idősödünk, úgy ”ront meg” illetve lustít el minket a környezetünk. Hiszen a gyerekekkel ellenben, mi akár napi 8-10 órát is képesek vagyunk egy helyben ülni, ha a munkahelyünk ezt igényli. Majd otthon folytatjuk a mozdulatlanságot még további 2-3 órán át a TV-számítógép előtt ülve.

 

Tehát úgy vélem, hogy a kor előrehaladtával egyre kevesebbet mozgunk. Ez pedig végső soron odavezet, hogy nem tudjuk beolajozni a porcokat. Így azok nem jutnak elégséges tápanyaghoz, ami tovább lassítja a porszövetek regenerálódását. És előmozdítja a porckopás kialakulását.

 

Ebből kifolyólag azt javaslom, hogy a lehetőségeidhez mérten válj "örök gyerekké", aki folyamatos mozgásával támogatja az ízületei egészségét. Kezdésnek például mozgasd át a csípő-, valamint a térdízületeidet! Ha nem tudod, hogy milyen gyakorlatokkal érdemes végezni a csípőízületi és a térdízületi fájdalom ellen, akkor olvasd el korábbi, ezzel kapcsolatos cikkeimet! Nem kell mást tenned, mint a kiemelt (kék) szavakra kattintanod, és máris megtekintheted a gyakorlatokat.

 

Persze, ha már kialakult nálad a porckopás, amit még erős fájdalom is kísér, úgy jelenleg nehezedre eshet a mozgás.

FONTOS, hogy fokozatosan szoktasd újra hozzá a testedet a mozgáshoz! Nem lehet Hűbele Balázs módjára elkezdeni. Ráadásul az elején tanácsos szakember segítségét is igénybe venni. Illetve megfelelő porcerősítő étrend kiegészítővel is javasolt támogatni az ízületeidet!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.