Ízületek jótevői: chia mag és mák

Ízületek jótevőja a chia mag

Cikksorozatunk utolsó, befejező részéhez értünk. De ez nem jelenti azt, hogy a most bemutatott különleges, ízületbarát lisztek kevésbé lennének hasznosak a szervezeted számára, mint az előzőek voltak. (Ha Te esetleg még nem olvastad volna a cikksorozatunk előző két cikkét, a 2 meghökkentő ízületbarát liszt és az Így segít a hajdina és a köles az ízületi problémán című cikkeket, akkor kattints a címekre, és máris olvashatod őket!)

 

Erőt adó fekete mag - Chia

A régi időkben az aztékok és mayák értékes eledeleként volt számon tartva, ami nagy mennyiségű energiát, valamint erőt adott fogyasztója számára. Tulajdonképpen magának a ”chia” ősi maya szónak a jelentése is ez, "erő".

De a chia mag ma már egyre népszerűbb hazánkban is, nemcsak Dél-Amerikában!

Rögtön azzal kezdeném a bemutatását, hogy bővelkedik Omega-3 zsírsavban. Ez pedig gyulladáscsökkentőként működik a szervezetünkben. Így már csak ezért a hatóanyagáért megérné a chia magot vagy a chia lisztet felhasználnod a konyhádban.

Ez azonban még nem minden!

A chia magban több olyan ásvány is van, amelyek fontosak az egészséges csontozat és ízületeket szempontjából. Ilyen ásvány például a kalcium, a foszfor és a magnézium is, amelyek mindegyike megtalálható a chia magban. Ami pedig a vitamin tartalmát illeti, leginkább a B-vitamin család tagjaival büszkélkedhet.

A chia mag kiváló antioxidáns forrás is! Ezért képes akár a krónikus gyulladásokkal is elbánni.

Egy másik remek tulajdonsága, hogy 40%-a rost. Ahogy azt pedig már valószínűleg Te is tudod, a magas rost tartalom segít rendbe hozni az emésztőrendszeredet. Ezáltal pedig egyszerre salaktalanítasz és éred el azt, hogy a szervezeted jobban felszívja és beépítse a táplálékokban és étrend kiegészítőkben rejlő értékes hatóanyagokat. Így még az Artro Light hatóanyagai is magasabb százalékban tudnak felszívódni és hasznosulni a szervezetedben.

Továbbá azt is meg kell említenem, hogy a chia mag rendkívül jó forrása a növényi proteinnek is és több esszenciális aminosavat is tartalmaz.

A chia magot nyugodtan felhasználhatod magként is, de liszt formájában is, például palacsinta készítéséhez. Gluténmentes lisztnek számít, ezért ha gluténérzékeny vagy, akkor tartsd észben, hogy a chia mag liszt kitűnő választás lehet a legközelebbi liszt vásárlásodkor.

Magként felhasználva én turmixokhoz szoktam adni belőle egy keveset vagy pudingot készítek belőle. Rendkívül sok nedvességet köt meg, így a chia puding roppant egyszerűen elkészíthető. Attól függően, hogy mekkora adagot készítesz, kimérsz néhány kanálnyi chia magot, amit felöntesz egy kis növényi tejjel. Éppen csak annyival, hogy ellepje a chia magot. Utána pedig tetszés szerint tudod ízesíteni fahéjjal, kakaóval, vagy amivel csak szeretnéd. Mindezek után nincs is más dolgod, mint pihenni hagynod néhány percig. A chiamag megszívja magát a tejjel és megduzzad. Így születik meg a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető chia pudingod.

 

Sütemények szeretett tölteléke - a mák

Rengeteg olyan süteményünk van, ami során felhasználjuk a mák magokat töltelékek készítésére. De tudtad, hogy olajt és még lisztet is készítenek a mákból? Így koncentráltan juthatsz hozzá a mákban rejlő értékes hatóanyagokhoz.

Gondolom az nem lesz nagy meglepetés számodra, hogy rengeteg kalcium és foszfor van a mákban, ami ugye fontos a csontok és izmok számára. De vas, cink, kálium és magnézium is megtalálható benne. Ezek mellett gazdag aminosavakban és B6, valamint E-vitaminban is. Az E-vitaminról fontos tudni, hogy antioxidánsként működik a szervezetben, így gyulladáscsökkenést eredményez.

Arról már nem is beszélve, hogy a máknak van egy igen fontos tulajdonsága. Még pedig az, hogy fájdalomcsillapító!

Mindezeket figyelembe véve, érdemes több mákot fogyasztanod az ízületeid egészsége érdekében.

És ha eddig még nem mondtam volna, a mákliszt szintén gluténmentes liszt.

Ízületi porckopással küzdőként azért lehet fontos a számodra, hogy gluténmentes lisztekből készült ételeket egyél, mert a glutén árthat az ízületeidnek. Számos ember küzd úgynevezett rejtett gluténérzékenységgel. Ennek egyik tünete lehet a gyakran fellobban ízületi gyulladás is. Ezért mindenképpen érdemes odafigyelned a gluténfogyasztásodra!

Remélem az elmúlt hetek cikkei hozzájárultak ahhoz, hogy bővítsd az ismereteidet a gluténmentes lisztek területén. És ezzel sikerült közelebb kerülnöd az ízületi fájdalmaktól, valamint ízületi gyulladástól mentes napokhoz. Ugyanis az egészséges étkezés már fél győzelem az artrózis és egyéb ízületi problémák felett! A másik felét pedig az Artro Light fogyasztásával még gyorsabban elérheted!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.