Streptococcus fertőzés is okozhatja az ízületi gyulladást!

Streptococcus fertőzés is okozhatja az ízületi gyulladást!

 

Tudtad, hogy az ízületi gyulladást akár egy baktérium által kiváltott fertőzés is okozhatja? Méghozzá jellemzően egy Streptococcus nevű baktérium okozta torokfertőzés idézi elő. Joggal gondolhatod azt, hogy mégis mi köze van egy torokfertőzésnek az ízületekhez? Sajnos igen sok. Ugyanis a streptococcus egy olyan veszélyes kórokozó, ami egyszerre több szervrendszert is megtámad, majd ott gyulladást okoz. Ugyanezt teszi az ízületekben is. Ebben a cikkben részletesen elmagyarázom neked a streptococcus fertőzés okozta ízületi gyulladás folyamatát, majd azt is megbeszéljük, hogy mit tudsz tenni ellene.

 

Fontos tudni, hogy nem mindegyik Streptococcus okoz ízületi gyulladást!

 

Ugyan a streptococcus fertőzés gyakorisága hazánkban igen magas, szerencsére a baktérium nem mindegyik fajtája okoz ízületi gyulladást. A legtöbb streptococcus fertőzés emiatt valóban csak a torokmandulákat támadja meg és nem okoz súlyos megbetegedést.

Azonban van egy fajtája, a Streptococcus A, amely a torokgyulladás mellett a test több táján is súlyos gyulladást okoz. Az ízületeken kívül megtámadja a szívizomzatot, az ereket, a bőr alatti kötőszövetet, de akár az agyat is, ami miatt mozgáskoordinációs rendellenesség léphet fel.

 

Streptococcus fertőzés az ízületi gyulladás egyik okozója.

 

Hogyan lehet felismerni a Streptococcus fertőzés okozta ízületi gyulladást?

 

Az ízületi gyulladás többnyire torokgyulladásra jellemző tünetekkel kezdődik. Általános tünetei a rossz közérzet, elesettség, étvágytalanság, torokfájdalom, a mandulák pirossága és duzzanata.

Rövidesen megjelenik a láz is, amit másnéven reumás láznak is szoktak hívni. Kezdeti tünetei a láz, a hidegrázás és a fejfájás. A láz akár a 39 fokot is elérheti! Lassan megjelennek az ízületi gyulladás jelei is: mozgásra fokozódik az ízületi fájdalom, amely később akár nyugalomban is sajoghat. A gyulladás helyén bőrpír és duzzanat jelenik meg. A streptococcus okozta ízületi gyulladást vándorló ízületi gyulladásnak is szokták nevezni. Jellemzően nem szimmetrikusan jelenik meg a test két oldalán, hanem csak egy-egy oldali végtagot érint. A baktérium főként a nagy ízületeket támadja meg, mint a térd, a csípő, a boka és a váll. A csigolyákat általában nem érinti a gyulladás. Sok esetben az érintett ízületek felszínén bőr alatti "reumás csomók" tapinthatók.

 

A baktérium a bőr kötőszövetét is megtámadja.

 

Mivel a baktérium a bőr kötőszövetét is megtámadja, könnyen felismerhető tünet még a törzs bőrén jelentkező rózsaszín vagy lilás foltok, amelyek közepe gyakran elhalványul, széleik pedig tekervényes formát vesznek fel.

Emellett megjelenhet szívtáji fájdalom, nehézlégzés, illetve agyi érintettség esetén koordinációs problémák és zavartság is.

 

Az utóbbi években ismét egyre gyakoribb betegséggé vált

 

Még az antibiotikumok megjelenése előtt a streptococcus fertőzések eseteinek száma igen nagy volt a világon, így hazánkban is. Miután az antibiotikumos kezelés elterjedt gyakorlattá vált a torokgyulladás kezelésére, a betegség előfordulási gyakorisága csökkent.

Azonban napjainkban a túlzásba vitt antibiotikumos kezeléseknek köszönhetően újra igen gyakorivá vált a fertőzés. Ennek hátterébe az áll, hogy a baktériumok egyre kevésbé reagálnak érzékenyen az antibiotikumos kezelésekre, vagyis rezisztensé váltak velük szemben.

A másik oka a streptococcus fertőzések újbóli elterjedésének a bélflóra felborulása. Aminek hátterében jellemzően szintén a túlzásba vitt antibiotikumos kúrák állnak. Hiszen gyerekkorunkban mindannyian rengeteg antibiotikumot kaptunk. Szinte minden nyavalyánkra azt írták fel az orvosok. Akkor még nem is sejtették, hogy a túlzásba vitt kezeléseknek ilyen káros hatásai lesznek az egészséges bélflórára nézve... Ugyanis az antibiotikum nemcsak a káros kórokozókat, hanem a számunkra hasznos és nélkülözhetetlen bélbaktériumokat is megtámadja.

Pedig a stabil bélflóra egy hatalmas védelmi vonal a számunkra. Ugyanis képesek távol tartani és legyőzni a szervezetünket ért káros betolakodókat. Ám ezt csak akkor tudják megtenni, ha egy erős hadsereget tudnak létrehozni bennünk. Ha folyton károsítjuk őket antibiotikumokkal, illetve stresszes életmóddal és helytelen táplálkozási szokásokkal, akkor nem képesek ellátni ezt a feladatot.

 

A streptococcus fertőzés okozta ízületi gyulladás leküzdésére is természetes módszereket érdemes alkalmazni.

 

Mit tehetsz a megelőzés és a kezelés érdekében?

 

Szerencsére a streptococcus fertőzés leküzdhető, de mindenképpen időben kell tenni ellene. Ugyanis, ha a fertőzés elfajul, akár a szívben és az agyban, illetve az ízületekben is okozhat maradandó károsodásokat. Ugyan az ízületi gyulladás idővel elmúlik, ám mellette könnyen el kezd károsodni az ízületi porcok állománya. Emiatt pedig megkezdődhet az ízületekben a porckopás folyamata, ami már egy jóval nehezebben javítható, a fertőzés leküzdése után is fennmaradó probléma. Sőt, ha már egyszer kialakult, onnantól általában súlyosbodni szokott a helyzet!

 A fertőzés, a gyulladás és az ízületi károsodás ellen három dolgot tehetsz: megerősíted az immunrendszered, támogatod a bélflórád és a csillapítod az ízületi gyulladást.

Az immunrendszer és a bélflóra erősítésére is a legjobb módszer az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

A bélflóráról azt kell tudni, hogy kifejezetten nem szereti a cukros ételeket – ellentétben a káros baktériumokkal, amelyek pedig a cukrot hasznosítják a legkönnyebben. De nem csak hogy a jó bacik nem szeretik, de a cukor még az ízületi gyulladást is fokozza! Tehát mindenképpen érdemes lecsökkenteni az étrendben a mennyiségét.

Ezzel ellentétben a jó baktériumok imádják a rostban gazdag ételeket, emiatt minél több zöldséget és gyümölcsöt érdemes enned. Ezek nem utolsósorban vitaminokban is gazdagok, amelyek pedig az immunrendszert erősítik.

 

A streptococcus fertőzés okozta ízületi gyulladás leküzdésére is olyan természetes módszereket érdemes alkalmazni, mint például a C-vitamin és a különböző gyógyteák. Fontos, hogy lehetőleg kerüld a fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, mert ezek csak tovább károsíthatják a bélflórát. Ha hatékony és gyors gyulladáscsökkentőt keresel, akkor jó szívvel ajánlom neked a természetes alapú összetevőkből álló Artro Light porcerősítőt.

 

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

 

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.