5 nyári gyümölcs az ízületi gyulladás ellen: így fogyaszd őket!

5 nyári gyümölcs az ízületi gyulladás ellen: így fogyaszd őket!

Javában dübörög a nyár és vele együtt a gyümölcsszezon is! Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én imádom, hogy ennyi nyári gyümölcs közül válogathatok. Hogy végre nem csak a szokásos alma és körte található meg a piacokon. Mindenhol a szivárvány számtalan színében pompázó gyümölcsöket látok, amelyek igazi nyári vidámságot varázsolnak az asztalunkra. De nemcsak az ízükért és az üde, vidám színükért érdemes fogyasztani ezeket a nyári gyümölcsöket, hanem az egészségünk érdekében is. Különösen hasznosak, ha ízületi gyulladásról van szó!

Ebben a cikkben szeretnék kiemelni számodra 5 olyan gyümölcsöt, amelyet kifejezetten ajánlott a nyári szezonban napi szinten fogyasztani, amennyiben ízületi gyulladással küzd az ember. Amennyiben még nem alakult ki nálad gyulladás, de esetleg már porckopást diagnosztizáltak nálad, vagy csak időnként fájlalni szoktad az ízületeidet, abban az esetben is ajánlom ezeket a gyümölcsöket a gyulladás megelőzésére.

Azonban nem mindegy, hogy az alábbi gyümölcsöket milyen formában fogyasztod! Az ízületi gyulladáscsökkentő hatásukból veszíthetnek, ha túlzottan feldolgozott formában eszed őket. Sőt, akár még károsak is lehetnek az ízületeidre nézve, ha nem figyelsz oda pár alap dologra.

Ne aggódj, ebben a cikkben mindenre fény derül és segítek, hogy hogyan érdemes enned ezeket a nagyszerű nyári gyümölcsöket.

 

Íme az 5 nyári gyümölcs, amit ajánlok ízületi gyulladás ellen!

 

1. Áfonya

Az áfonya igazi szuper élelmiszernek számít napjainkban. És nem is véletlenül! Gyönyörű lilás színét a benne található antocián nevű színanyagoknak köszönheti, amelyek antioxidánsként viselkedve képesek csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Így hatékonyan lépnek fel az ízületi gyulladás ellen is!

Ez nagyjából minden zöldségre és gyümölcsre ráhúzható. Minél színesebb egy termény, annál több antioxidáns található benne, ami miatt érdemes fogyasztani az ízületi gyulladás ellen.

Az áfonyában a sok más vitaminon és ásványi anyagon kívül rengeteg C-vitamin is található, ami szintén segíti az ízületi gyulladás leküzdését. Emellett szerepe van a kollagénnek a porcokba történő beépülésében is

 

2. Meggy

Nincs ez másként a meggyel sem! A benne található 17 féle antioxidánsnak köszönhetően szintén hatékonyan képes mérsékelni az ízületi gyulladást. Kifejezetten jó hatással van a vérkeringésre, amelynek szintén fontos szerepe van az ízületek regenerálódásában.

 

3. Cseresznye

Te könnyen el tudsz aludni esténként? Ha neked is nehezen megy, akkor a cseresznye a segítségedre lesz! A benne található melatonin ugyanis segít a mélyebb alvás kialakításában. A melatonint alapvetően a szervezetünkben található tobozmirigy termeli, amelynek aktivitása sötétben nagyobb. Emiatt kifejezetten fontos a sötétben való alvás. De a tobozmirigy munkáját egy kis cseresznyével is megtámogathatjuk.

A kellő mennyiségű és mély alvás az egész testünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlen. Így van ez az ízületeinkkel is! Az ízületi problémákat leggyakrabban okozó porckopás esetén a porcok regenerálódásához is elengedhetetlen a pihentető alvás. Alvás során fokozódnak ugyanis a felépítő folyamatok.

 

A megfelelő mennyiségű alvás fontos az ízületek regenerációja érdekében.

 

4. Szeder

Ha szedtél már frissen szedret, akkor nem kell magyaráznom, hogy mennyi színanyag található benne. Hiszen szüretelés után szinte képtelenség lemosni a kezünkről a kékes-feketés színű természetes festéket. Nem beszélve arról, ha a ruhánkra is kerül belőle!

Nos, a szeder antocianin színanyagainak az ízületeink már jobban örülnek, mint a ruháink, hiszen jelentős gyulladáscsökkentő és regeneráló hatással rendelkeznek.

A szeder a színanyagokon kívül nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és ásványi anyagokat is, amelyek szintén támogatják az ízületi regenerációt.

 

5. Ribizli

Így a végére egy igazán savanykás ízű gyümölcsöt hagytam. Sokan nem is kedvelik, mert szinte a citrom savanyú ízével ér fel. Pedig érdemes nyaranta a ribizliből is bőségesen fogyasztani. Hiszen az antioxidánsok mellett szintén tele van C-vitaminnal. Azonban nem mindegy, hogy hogyan eszed a ribizlit. Ahogyan a többi gyümölcsöt sem! A ribizlit a legtöbb ember cukorral fogyasztja, ám ezzel akár többet is árthatunk az ízületeinknek.

 

Nyári gyümölcsök fogyasztása javasolt az ízületi gyulladás csillapítására.

 

Ezért ne cukrozd meg a gyümölcsöket!

 

A gyümölcsök amúgy is igen sok cukrot tartalmaznak, ami mellé teljesen felesleges még plusz cukrot is tenni. A túl magas cukorbevitel pont, hogy fokozni tudja az ízületekben a gyulladást. Így pedig hiába küzdenek a gyümölcsökben található antioxidánsok ellene, ha mi elrontjuk a munkájukat a túl sok cukor fogyasztásával.

 

Lehetőleg ne a reggeli órákban egyél nagyobb mennyiségű gyümölcsöt!

 

A gyümölcs hiába roppant egészséges és segít csökkenteni az ízületi gyulladást, ahogyan azt már említettem, viszonylag sok cukrot is tartalmaz. Ami nem baj, mert ennyi cukor még belefér az ember életébe, ha mellette csökkenti vagy kiiktatja a hozzáadott cukrok fogyasztását.

Azonban a reggeli órákban mégis érdemes kevesebb gyümölcsöt enni a nap többi részéhez képest. A nagyobb adag gyümölcs fogyasztását inkább a délutáni órákra időzítsük!

Ennek oka nem más, mint a sejtek változó inzulinérzékenysége. Ez azt jelenti, hogy a sejtek reggel rosszabbul reagálnak az inzulinra, ami biztosítja, hogy fel tudják venni a vérben keringő cukrokat. Emiatt jóval több inzulinra van szükségük a sejteknek, mint például a délutáni órákban, amikor a legjobb az inzulinérzékenység.

A magas vércukorszintre bekövetkező túl hirtelen, nagy mennyiségű inzulinkibocsátás pedig szintén képes fokozni a szervezetben – így az ízületekben is a gyulladást.

Emiatt a reggeli órákban érdemes kerülni a túl cukros ételeket, mert azok hirtelen megemelik a vércukrot, amihez sok inzulinra van szükség. Amennyiben szereted a gyümölcsöket reggelire, lehetőleg akkor se magában fogyaszd őket. Egyél hozzá például olajos magokat vagy rostos, teljes kiőrlésű péksüteményeket, amelyek képesek lassítani a gyümölcsben található cukor vércukoremelő hatását.

A gyümölcssalátákat és a turmixokat pedig hagyd meg inkább uzsonnára!

 

Vitamindús gyümölcsök fogyasztásával az ízületi gyulladás ellen.

 

Ne hőkezeld a gyümölcsöket!

 

A gyümölcsök fent leírt előnyös tulajdonságai mind friss formában érvényesek. Hőkezelés hatására a legtöbb vitamin és színanyag sérül bennük, ezért nem tudják olyan hatékonyan kifejteni a hatásukat az ízületi gyulladás ellen. Ezért hiába fogyasztasz az itt leírt gyümölcsökből lekvárt, szörpöt vagy süteményeket, mert már nem rendelkeznek annyi pozitív hatással. Főként, hogy ezekben a feldolgozott termékekben általában rengeteg cukor is található.

Ezért lehetőleg mindig frissen edd a gyümölcsöket! Készíthetsz belőlük finom gyümölcssalátát vagy turmixot, de keverheted joghurtba és müzlibe is.

A gyümölcsök gyulladáscsökkentő hatását érdemes kiegészíteni olyan természetes anyagokból álló, gyulladáscsökkentő készítménnyel is, mint az Artro Light. Így biztosan ízületi gyulladástól mentesen vészelheted át a nyár hátralévő részét!

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.