Séta az ízületi gyulladás ellen: erre figyelj az őszi hideg időben!

Séta az ízületi gyulladás ellen: erre figyelj az őszi hideg időben!

 

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én imádom az őszi hónapokat. Olyan csodálatos színekben pompázik az egész természet! Bár egész évben, de ilyenkor különösen megéri sok időt tölteni a szabadban. Az őszi hónapok nagy előnye, hogy ilyenkor már nincsen akkora hőség, mint nyáron, így sokkal jobban esik az embernek jó nagy sétákat tenni. Én mindig azt mondom, hogy a napi sétánál nincs is jobb mozgásforma az egészségünk megőrzése érdekében. Főként, ha az ízületeinkről van szó! A séta azzal együtt, hogy rendkívül kíméletes, sokat tud segíteni mind az ízületi porckopás, mind az ízületi gyulladás állapotán.

 

Ezért az egyik legjobb mozgásforma a séta ízületi problémák esetén

 

A séta során nem éri akkora becsapódás az ízületeket, ha összehasonlítjuk például a futással vagy más ugrálással járó sportokkal. Nem tesszük ki a porcokat csavaró mozdulatoknak sem, ami például a különböző labdajátékok esetén jellemző.

Ízületi gyulladás mellett is hamarabb rávesszük magunkat erre a könnyed mozgásra, mint egy megerőltetőbb sportra. Séta közben mégis jól meg tudjuk dolgoztatni az izmainkat, ami által azok meg tudnak erősödni, így terhet vehetnek le az ízületeink válláról.

Mozgás során olyan pumpáló hatás jön létre, aminek köszönhetően ízületi folyadék áramlik a porcok között található ízületi résbe. Ez az anyag nem csak táplálja a porcokat, de síkosságával a mozgást is segíti.

Azonban van pár szabály, illetve jó tanács, amiket az őszi séták alkalmával mindenképpen érdemes betartani annak érdekében, hogy a mozgás valóban jó hatással legyen az ízületekre, és semmiképpen se fokozza az ízületi gyulladást.

 

Öltözz fel!

 

Sokan azt hiszik, hogy mozgás mellett nem szükséges olyan alaposan felöltözni, mert úgyis kimelegednek. Ez sok esetben igaz is, azonban a séta nem olyan intenzív sport, hogy otthon lehessen hagyni a melegebb ruhákat. A meleg lakásból hirtelen kilépni a hideg levegőre az ízületeink számára nem éppen kellemes. Biztosan Te is tapasztalod, hogy az ízületi fájdalmak megjelenése mellett merevebbé is váltak az ízületeid. Ez sajnos a hideg időben csak még tovább tud fokozódni, emiatt mindenképpen fontos alaposan felöltözni az őszi, hosszabb séták alkalmával is.

 

Nem mindegy a cipő!

 

Annak ellenére, hogy a sétálás nem jár olyan óriási becsapódással, mint például a futás, mindenképpen fontos, hogy csak megfelelő cipőben tegyél nagyobb sétákat. Persze nem arról van szó, hogy olyan profi és drága cipőt kellene venned, mint egy rendszeres futónak. Csupán arra figyelj, hogy legyen talpa és sarka a cipődnek, és lehetőleg ruganyos anyagból készüljön. Egy egyszerűbb futócipő tökéletesen megfelel erre a célra.

Amennyiben pedig túrázni indulsz, ahol felfele és lefele is vezet az út, illetve csúszós, köves úton kell haladni, mindenképpen bokát is tartó túrabakancsot szerezz be! Egy tartás nélküli cipőben megtett rossz lépés miatt bekövetkezett sérülés akár hosszú távú ízületi gyulladást is okozhat.

 

Ízületi gyulladás esetén, séta közben sok mindenre kell figyelni.

 

Figyelj a testtartásodra!

 

Tudom, hogyha fájdalmai vannak az embernek, akkor az a legutolsó dolog, hogy még a tartására is figyeljen. Hiszen mindenki tudat alatt próbálja kímélni a fájós testrészeit. Pedig rendkívül fontos lenne, hogy egyenletesen terhelj séta közben, különben könnyen kialakulhat más ízületekben is a fájdalom.

Mindig figyelj arra, hogy a feneked legyen behúzva, és séta közben lehetőleg használd a farizmodat. Emellett feszítsd meg a hasizmokat is. A far- és a hasizmok segítségével jelentős terhet tudsz levenni a hátad, különösen a derekad válláról.

A vállaidat se húzd fel lehetőleg, és maradjanak hátul. A fejeddel pedig előre nézz – kivéve persze akkor, ha valami szépet látsz a földön vagy az égen.

Amikor lefele mész egy lejtőn, akkor se engedd el magad. Próbáld meg ugyanúgy használni az izmaidat, mint felfelé. Különben nagyon megerőltetheted a boka- és térdízületeidet.

 

Északi járásra fel!

 

Sokat tud segíteni az egyensúly megtartásában, illetve a helyes testtartásban a nordic walking, vagyis az északi járás. Biztosan Te is szoktál látni embereket a nordic walking során használt két bottal közlekedni. Nem csoda, mert ez a sport mostanában igen nagy népszerűségnek örvend. A nordic walking eredetileg finn sífutók számára lett kitalálva, hogy hó mentes időszakokban is tudjanak edzeni. Nagyszerűsége miatt azonban hamar elterjedt egész Európában.

A gyaloglás során a botok segítségével sokkal jobban át tudjuk mozgatni az egész testünket. Olyannyira, hogy akár 40 százalékkal is több kalóriát égethetünk el, mint a hagyományos gyaloglással. Az ízületek szempontjából a legnagyobb előnye, hogy egyenletesen oszlatja el a terhelést, illetve kíméli a csípő-, térd- és bokaízületeket. Ez különösen lefele menetnél lényeges! Az egyenletes terhelésnek köszönhetően közel 600 izmot tudunk megmozgatni.

 

A rendszeres séta az ízületi gyulladás legjobb barátja.

 

Iktass be emelkedőket is!

 

Ne aggódj, nem arról van szó, hogy hatalmas hegyeket kellene megmásznod egy-egy séta alkalmával. Azonban egy-két kisebb emelkedőt mindenképpen érdemes útba ejtened. Ugyanis a felfelé gyaloglás tudja a leginkább megerősíteni a comb-, illetve farizmokat. Ez a két izom védi a leginkább az ízületeket. Leveszik a terhet mind a gerinc kisízületeiről, mind a csípő- és a térdízületekről. Ne felejts el felfele menet is figyelni a helyes testtartásra!

 

A séta sokat tud segíteni mind az ízületi porckopás, mind az ízületi gyulladás állapotán.

 

Vigyél magaddal meleg gyógyteát is az ízületi gyulladás ellen!

 

Mi is eshetne jobban egy hidegebb őszi séta alkalmával, mint egy bögre meleg tea? Érdemes olyan teát magaddal vinni a sétára, ami egyszerre az ízületi gyulladás csökkentését is segíti. Ilyenek a különböző gyulladáscsökkentő gyógyteák!

Hoztam neked pár gyógynövényt, amelyek közül bátran csemegézhetsz:

  • Kamilla
  • Gyömbér
  • Kurkuma
  • Mezei zsúrló
  • Csipkebogyó
  • Cickafarkfű
  • Diófa
  • Citromfű

Figyelj arra, hogy lehetőleg cukor nélkül idd a teádat! A cukor ugyanis pont, hogy belobbanthatja a fájdalmas ízületi gyulladást.

 

Óvatosan a séta utáni meleg fürdővel!

 

Tudom, hogy sokan szeretnek a hosszabb őszi séták után egy kellemes forró fürdőt venni. Amit teljesen meg is értek! Azonban fontos, hogy ízületi gyulladás esetén kerüld a hosszas meleg vízben való fürdőzést. A gyulladás ugyanis a meleg hatására tovább fokozódhat. Ebben az esetben érdemes inkább hideg borogatást alkalmazni.

Természetesen, ha nincsenek begyulladva az ízületeid, akkor bátran vehetsz meleg fürdőt a séta után. A merev ízületeknek rendkívül jót fog tenni.

Érdemes a rendszeres séta mellett az ízületi gyulladást hatékony porcerősítővel is csökkenteni. Ehhez ajánlom számodra az Artro Light porcerősítőt, amiben több természetes eredetű, gyulladásgátló hatóanyag is található.

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.