Lépj fel az ízületi fájdalom ellen ezzel az 5 őszi gyümölccsel!

Lépj fel az ízületi fájdalom ellen ezzel az 5 őszi gyümölccsel!

Nem kérdés, hogy az ősz a legszínesebb hónapunk! Nemcsak a szivárvány különböző színeiben pompázó tájat, hanem az ilyenkor elérhető gyümölcsöket és zöldséget tekintve is. Nem tudom, Te hogy vagy vele, de nekem az egyik kedvenc időszakom! A természetben töltött idő mellett ilyenkor érdemes a piacra is sokat járni, hiszen ilyen sokszínű választék az év többi részében biztosan nincs. Több olyan hazai, őszi gyümölcsünk is van, amelyek azon túl, hogy zamatosak és finomak, az őszi hideg beköszöntével gyakran megjelenő ízületi fájdalom ellen is rendkívül hatásosak.

Most szeretném bemutatni neked az 5 kedvenc őszi gyümölcsömet, amelyek évek óta természetes módon segítenek az ízületi fájdalom távoltartásában. Ebben a cikkben abban is a segítségedre leszek, hogy hogyan érdemes választani az őszi gyümölcsök közül, illetve hogyan használd fel őket, hogy az ízületi gyulladás ellen valóban hatásosak legyenek.

 

Lehetőleg válaszd a hazai és szezonális gyümölcsöket!

 

Ebben a cikkben nem véletlenül csak őszi, hazánkban is elérhető gyümölcsöket mutatok be. A szezonális termények ugyanis mindig jóval értékesebb tápanyagokat tartalmaznak, mint például az üvegházakban kényszeresen érlelt fajták.

Sajnos a gyümölcsök és a zöldségek tárolás során is vesztenek valamennyit a tápanyagtartalmukból. Persze szó sincs arról, hogy télen nem szabadna almát enni! Azonban érdemes ősszel többször a tányérunkra tenni az őszi terményeket, a déli gyümölcsöket pedig inkább a téli szezonra tartogatni.

Nemcsak a szezonalitásra érdemes figyelni, hanem arra is, hogy lehetőség szerint hazai zöldségeket és gyümölcsöket vásárolj! A magyar termények általában jóval több olyan értékes tápanyagot tartalmaznak, amelyek segítenek fellépni az ízületi fájdalom ellen, mint a messzi földről hozott társaik. Ennek oka, hogy a hosszú szállítás miatt még szinte éretlen állapotban kell leszedni a zöldségeket és a gyümölcsöket ahhoz, hogy kibírják az utazás körülményeit. Az éretlen gyümölcsökben és zöldségekben pedig nem kérdés, hogy kevesebb vitamin és ásványi anyag is található. Ráadásul az is gyakran előfordul, hogy a hosszabb eltarthatóság miatt valamilyen vegyszerrel kezelik ezeket a külföldi árukat.

Tehát a legjobb, ha mindig a hazai és szezonálisan elérhető gyümölcsökből és zöldségekből eszel többet. Persze ez nem kőbe vésett, de érdemes rá törekedni. Már csak azért is, mert a pénztárcánkat is jelentősen megkímélhetjük vele.

 

Íme az 5 legjobb őszi gyümölcs az ízületi fájdalom ellen!

 

1. Ne félj a szőlőtől!

Sokan félnek szőlőt enni a magas cukortartalma miatt. Való igaz, hogy a gyümölcsök között kiemelkedő cukormennyiséggel rendelkezik, azonban ez nagyon sok feldolgozott élelmiszerhez képest elenyésző. Elég csak a cukros üdítőitalokra, kekszekre, cukorkákra vagy csomagolt süteményekre gondolni.

A szőlő számtalan olyan értékes anyagot is tartalmaz, amely a segítségünkre lehet az ízületi fájdalom ellen. Emiatt kár lenne őt tiltólistára helyezni. Ilyen például a magas rosttartalma a héjának köszönhetően! De ami még a rostnál is értékesebb, az a benne található rezveratrol nevű hatóanyag, amely erős antioxidánsként viselkedik. Az antioxidánsok nagy előnye, hogy segítenek fellépni az ízületi fájdalom ellen azáltal, hogy megelőzik és leküzdik a gyulladást. Ezen kívül a regenerációs folyamatokat is segíti, például a porcerősítés során.

De milyen formában fogyaszd a szőlőt? Legjobb a friss formában fogyasztott kék szőlő, amely a legtöbb antioxidánst tartalmazza! Ugyan a szőlőből készült vörösbor is tartalmaz antioxidánsokat, ám sajnos az alkohol erőteljes gyulladáskeltő hatással rendelkezik. Emiatt a vörösborból mindenképpen csak mértékkel, maximum napi 1 decit fogyassz!

 

Természetes módszerek az ízületi fájdalom és gyulladás ellen: kezdd az őszi gyümölcsökkel!

 

2. Körte, a bélflóránk támogatója

A magyar, ízletes Vilmos körte olyan zamatos és édes, hogy akár önálló desszertként is megállja a helyét! Közvetett módon rengeteget tud segíteni az ízületi fájdalom ellen. A körtében található nagy mennyiségű pektin ugyanis táplálékul szolgál a bennünk élő jótékony baktériumok számára.

De mi köze van ehhez az ízületi fájdalomnak?

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a jótékony bélbaktériumok számos betegség megelőzését segítik. Így van ez az ízületekben kialakuló gyulladással is.

 

3. Édesíts almával!

Nem csak a körte, de az alma is bővelkedik pektinben. Érdemes legalább egy almát vagy körtét elfogyasztani naponta, hogy ne csak mi magunk lakjunk jól, hanem a bennünk élő hasznos baktériumokat is tápláljuk.

Az alma remek alternatívát nyújt akár cukor helyett is. Ehhez azt ajánlom, hogy ősszel, amikor a legolcsóbb és a legjobb az almatermés, szerezz be jó pár kilogrammot ebből az értékes gyümölcsből. Lehetőleg inkább az édesebb fajtából! Hámozd meg, majd turmixold le, végül tartósítsd citromsavval! Az elkészült almapürét pedig kis adagokban fagyaszd le, így sokáig eláll.

Az almapürét bátran használhatod édesítésre süteményekbe, palacsintába, joghurtba, tejbegrízbe, de akár még teába is! Így remek rostdús és természetes édesítőszert kapsz, amelyet ugyan mértékkel, de sokkal bátrabban fogyaszthatsz, mint a cukrot. A cukor ugyanis önmagában erősen képes fokozni az ízületi gyulladást. Az almapürében található rost a cukornak ezt a hatását képes kompenzálni.

 

Ízületi gyulladás ellen lehetőleg válaszd a hazai és szezonális gyümölcsöket.

 

4. Füge szőröstül-bőröstül

Sokan nem tudják, hogy a fügének nemcsak a belseje, hanem a héja is bátran fogyasztható. Az almához és a körtéhez hasonlóan kifejezetten magas rosttartalommal rendelkezik, emiatt mindenképpen érdemes fogyasztani.

Ha egy különleges édesítőszert szeretnél, akkor akár a fügéből lekvárt is készíthetsz. Édességének köszönhetően a fügelekvár egyáltalán nem igényel cukrot.

A füge a rostok mellett antioxidánsokban, B-vitaminokban és káliumban is bővelkedik, amelyek mind-mind segítik az ízületi fájdalom leküzdését, illetve a regenerációt.

 

5. A legjobb száraz gyümölcs az ízületi fájdalom ellen, a dió

Ugyan nem lédús, de bizony a dió is az őszi gyümölcsök közé tartozik. Érdemes ősszel nagyobb mennyiségben beszerezni belőle, mert ilyenkor a legolcsóbb. Remekül passzol az almához és a körtéhez is, így mennyei finom desszerteket lehet belőlük készíteni!

A diót mindenképpen érdemes gyakran felhasználni a konyhában, mert hatalmas szerepe van az ízületi fájdalom ellen folytatott harcban. A dióban található omega-3 zsírsav ugyanis erőteljes gyulladásgátló hatással rendelkezik. Ezen kívül támogatja a keringést is, ami hozzájárul az ízületek regenerálódásához.

De amennyiben gyorsan szeretnél tenni az ízületi fájdalom ellen, azt javaslom, hogy próbáld ki az Artro Light készítményt, amely természetes eredetű hatóanyagokkal segít leküzdeni a gyulladást. Persze emellett a gyümölcsfogyasztást se hanyagold el!

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.