3 gyulladáscsökkentő tipp, hogy megelőzd az őszi ízületi gyulladást

3 gyulladáscsökkentő tipp, hogy megelőzd az őszi ízületi gyulladást.

 

Már most tartasz a hideg hatására belobbanó ízületi gyulladástól? Bizony, ha hajlamos vagy rá, akkor ez nem csoda! A hűvösebb idő sok embernek okoz fájdalmas napokat. Ekkor ugyanis hirtelen kitágulnak az ízületek belsejében az erek, ahol a gyulladásos faktorok is könnyebben felszaporodnak. Emiatt van az, hogy hidegben sokkal több ember szenved az ízületi fájdalmaktól. Amennyiben még frontérzékeny is vagy, akkor a Te esetedben még tovább fokozódhatnak a panaszok a hirtelen kialakuló időjárásváltozás hatására.

Azzal bizonyára egyetértesz, hogy a problémát mindig jobb megelőzni, mint kezelni. Ha Te is így gondolod, akkor most a legjobb helyen vagy, ugyanis hoztam számodra 3 jól bevált ízületi gyulladáscsökkentő módszert, hogy idén elkerülhesd, de legalábbis jelentősen csökkenthesd a fájdalmakat.

 

3 tipp a hideg hatására bekövetkező ízületi gyulladás megelőzésére

 

1. Gyulladáscsökkentő étrend

A gyulladás megelőzése kétségkívül belülről, természetes gyulladáscsökkentő módszerek segítségével a leghatékonyabb. Mi lehetne alkalmasabb erre, mint a táplálkozásunk, ami amúgy is minden nap akár 4-5 alkalommal is szerepel az életünkben? Szerencsére több gyulladáscsökkentő étel is a rendelkezésünkre áll, így ezeket fogyasztva játszva felveheted a küzdelmet az ízületi gyulladással szemben.

De mik számítanak gyulladáscsökkentő ételeknek, amelyek jó, ha napi többször is szerepelnek a tányérodon?

  • Színanyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök: Minél színesebb egy gyümölcs vagy zöldség, annál egészségesebb! Ennek oka, hogy annál több színanyag található benne, amely antioxidánsként viselkedve megköti a gyulladáskeltő citokineket a szervezetben. Szerencsére a legtöbb zöldség és gyümölcs ilyen, tehát bőven lehet válogatni. Gondolj csak a piros bogyós gyümölcsökre, a céklára, a brokkolira, a répára vagy a paprikára! És még sokáig sorolhatnám.
  • Magas C-vitamin-tartalmú zöldségek és gyümölcsök: Nemcsak a színanyagok, hanem a vitaminok is tudnak gyulladáscsökkentő antioxidánsként viselkedni. Ilyen a C-vitamin is, amely nagy mennyiségben van jelen a citrusfélékben, a paprikában és a bogyós gyümölcsökben.
  • Magas E-vitamin-tartalmú ételek: Az E-vitamin szintén antioxidánsként viselkedve képes csökkenteni a gyulladást. Mivel zsíroldékony vitaminról van szó, könnyen raktározódik a szervezetben, így fel tud halmozódni, ami már károsan is befolyásolhatja a szervezet működését. Emiatt nem ajánlom, hogy az E-vitamint étrend-kiegészítők formájában juttasd be a szervezetedbe! Inkább természetes forrásból vedd magadhoz, mert így nehezebb túladagolni. E-vitaminban gazdag étel például a mandula vagy a búzacsíra.
  • Magas béta-karotin-tartalmú zöldségek és gyümölcsök: A béta-karotin forrásait könnyű megjegyezni, ugyanis azokban a zöldségekben és gyümölcsökben található meg nagy mennyiségben, amelyek narancsos színűek. Ilyen a sütőtök, a sárgarépa, a barack vagy az édesburgonya. A béta-karotin szintén gyulladáscsökkentő hatással bír, így fontos szerepe van az ízületi gyulladás megelőzésében.
  • Omega-3 zsírsavak: Az omega-3 zsírsavak szintén gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Megtalálhatók a halakban és a növényekben is. Legjobb, ha mindkét forrásból magunkhoz vesszük őket, mert az omega-3-nak más-más típusát tartalmazzák. Jó omega-3 források a zsírosabb tengeri halak és a tengeri herkentyűk, az édesvízi halak közül pedig a busa. Növényi források közül a lenmagolaj, a dió és a repceolaj tartalmaznak magas arányban omega-3 zsírsavakat.
  • Omega-9 zsírsavak: Hallottál már a mediterrán étrendről, ami sok betegség megelőzésére szolgál? Nos, a sok zöldség és gyümölcs mellett, az egyik fő titka az étrendnek az olívaolaj, amely olajsavban, másnéven omega-9 zsírsavban bővelkedik. Az omega-3 mellett az olajsav is képes megelőzni vagy mérsékelni a szervezet gyulladását. Lehetőleg használj gyakran a főzéshez részben finomított olívaolajat, amely a hőhatást is jól tűri!

 

Ezzel szemben melyek azok az ételek, amelyekkel érdemes csínján bánni?

 

  • Cukros ételek: Az egyszerű cukrok bármennyire is finomak, sajnos fokozzák a gyulladásos citokinek felszabadulását. Így amennyiben szeretnéd megelőzni a hideg idő hatására bekövetkező ízületi gyulladást, mindenképpen csökkentsd a cukor fogyasztását. Helyette válaszd inkább a már említett színes gyümölcsöket.
  • Telített zsírsavak: A cukros ételekhez hasonlóan a telített zsírok is belobbanthatják a gyulladást. Emiatt érdemes csökkenteni az állati zsírok fogyasztását! De magas a telített zsírsavak aránya a kókusz- és a pálmazsírban is.
  • Transz zsírsavak: Ha egy élelmiszer összetevői között hidrogénezett növényi olajat látsz, azt inkább hagyd ott a polcon, mert szintén gyulladáskeltő hatású! Általában a tejbevonókban, tejmasszákban, instant ételekben és cukrászkészítményekben található meg.
  • Túl sok omega-6 zsírsav: Fontos, hogy az étrendünkben az omega-6 zsírsavak mennyisége körülbelül 4-5-ször legyen több, mint az omega-3 zsírsavaké. Ez az arány ne legyen se sokkal több, se kevesebb! Ehhez változatosan fogyaszd a különböző növényi olajokat és a tengeri halakat.

 

A gyulladás megelőzése kétségkívül belülről, természetes gyulladáscsökkentő módszerek segítségével a leghatékonyabb.

 

2. Rendszeres mozgás túlerőltetés nélkül

 

Az őszi ízületi gyulladás kialakulásához sajnos az is jelentősen hozzájárul, hogy a hideg idő beköszöntével egyre kevesebbet mozdulunk ki. Pedig az őszi színek gyönyörűek, érdemes minél több időt a szabadban tölteni! Nemcsak a látvány és a jó levegő miatt, hanem az ízületi gyulladás megelőzése érdekében is.

Rendszeres mozgás hatására ugyanis az ízületek belsejében kitágult erekben fokozódik a keringés, így a gyulladásos faktorok is könnyebben távoznak. Ezzel csökkentjük az esélyét, hogy az ízületi gyulladás belobbanjon. Erősítjük vele az immunrendszerünket is, ami a gyulladás gyorsabb és könnyebb legyőzéséhez vezet.

Nem beszélve arról, hogy a mozgás az ízületi gyulladás leggyakoribb okára, a porckopásra is pozitív hatással van. A porcok ugyanis csak rendszeres mozgatás mellett képesen felvenni a tápanyagokat, aminek köszönhetően regenerálódni tudnak. Így csökkenthető a kopás mértéke, ezzel együtt pedig az ízületi gyulladás kialakulásának esélye is.

Természetesen fontos a fokozatosság! Ha túlerőlteted az ízületeidet, abban az esetben is be tud lobbanni az ízületi gyulladás. Amennyiben eddig alig mozogtál, a legjobb, ha tempósabb sétákkal kezdesz a közeli parkokban, később pedig akár az erdőben is. Persze más ízületbarát sportot is választhatsz, mint a biciklizés, az úszás, a vízi torna, a nordic walking vagy az otthoni torna. Lényeg, hogy élvezd a mozgást és azt rendszeresen végezd.

A sérülések megelőzése érdekében minden sport előtt melegíts be. Sétálj kicsit és mozgasd át körzésekkel az ízületeket. Ez amiatt fontos, mert mozgás hatására áramlik ki az ízületi sejtekből az ízületi folyadék a porcok közé. A folyadéknak köszönhetően az egész testünk olajozottabbá válik. Az ízületi folyadék nélkül sokkal sérülékenyebbek a porcok. Akár a kopás mértékét és a gyulladást is fokozhatjuk, ha bemelegítés nélkül vágunk bele rögtön egy megerőltetőbb mozdulatba.

 

Gyulladáscsökke.ntő módszerek segíthetnek az őszi ízületi fájdalmak megelőzésében

 

3. Bélflóra támogatása

 

Jóval kevésbé ismert gyulladáscsökkentő módszer a bennünk élő jótékony baktériumok támogatása. A vastagbelünkben élő bélflórának pedig bizonyítottan jótékony hatása van az immunfolyamatok segítésére és a gyulladásos folyamatok leállítására. Ezzel szemben a bennünk lakozó rossz baktériumok pont, hogy fokozhatják az ízületi gyulladást. Visszaszorításukban pedig nagy szerepük van a jó baktériumoknak, így őket kell támogatnunk.

A cukrokat például a rossz baktériumok szeretik különösen, tehát emiatt is érdemes csökkenteni őket az ételeinkben. Ám a rostban gazdag táplálkozás a jótékony baktériumokra van pozitív hatással, ugyanis ezek a számunkra emészthetetlen összetevők képzik az ő táplálékukat. Tehát fontos, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyassz, amelyek sok hasznos, bélflórát tápláló rostot tartalmaznak.

A rossz baktériumok ellen pedig ajánlom számodra az Artro Light készítményt, amelyben egy természetes eredetű hatóanyag, a lizozim képes feloldani a gyulladáskeltő baktériumokat. Így a gyulladáscsökkentő ételek és a rendszeres mozgás mellett még hatékonyabban léphetsz fel az ízületi gyulladás ellen.

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.