Porckorongkopás: így léphetsz fel ellene időben

Porckorongkopás: így léphetsz fel ellene időben

 

Gyakran fáj a hátgerinced és a derekad? Ez néha már-már elviselhetetlen fájdalommá, szúró érzéssé válik? Lehet, hogy ez azért van, mert porckorongkopás alakult ki nálad. De nem kell megijedned! A porckorongkopás - még időben elkapva - hatékonyan kezelhető probléma.

Persze a fájdalom nem fog egyik óráról a másikra elmúlni. Ehhez fontos, hogy kitartó legyél és betartsd az itt leírt tanácsokat!

 

Mitől alakulhat ki a porckorongkopás?

 

Sokan nem is gondolják, hogy a porckopás nemcsak a térdben vagy a csípőben alakulhat ki, hanem bizony a gerincünkben is. Méghozzá a gerincoszlopot alkotó csigolyák közti porckorongokban.

A gerincünk egy nagyon jól összerakott rendszer. A csigolyák között ruganyos porckorongok találhatók, amelyek járás, ugrálás vagy futás közben hatékonyan elvezetik az ütődést és csillapítják a rezgéseket, és biztosítják, hogy ne a csigolyáink ütődjenek egymáshoz. De a csigolyák közti porckorongoknak köszönhetjük azt is, hogy el tudunk fordulni jobbra-balra, vagy éppen le tudunk hajolni bekötni a cipőfűzőnket. Egy mondatban megfogalmazva: a porckorongok által tudunk hajlékonyan és olyan könnyedén mozogni. De a porcok nemcsak a mozgást támogatják, hanem a gerincünk stabilan tartásáért is felelnek. Legalábbis addig, amíg ezek a porckorongok kopásnak nem indulnak…

A porckorongkopás problémája leggyakrabban, illetve leghamarabb az ágyéki szakaszon szokott jelentkezni. Nem hiába fáj olyan sok embernek a dereka! De sokan tapasztalják a helytelen testtartásból adódó nyaki gerinccsigolyák közti porckorongok kopását is, amelyet orvosi nyelven spondylosisnak hívunk.

Már szóba is hoztam, hogy mi a porckorongkopás egyik leggyakoribb oka: a helytelen testtartás! Azzal ugyanis, ha az ember a hosszú évek alatt rosszul tartja magát, fokozottan terheli a csigolyáit.

Fokozott terhelésnek teheted ki a gerincedet például, ha

  • görnyed testtartással dolgozol hosszú ideig,
  • gyakran cipelsz túl nagy súlyokat (főként féloldalasan, például oldaltáskát),
  • vagy nehéz fizikai munkát végzel.

Ezt a fokozott terhelést pedig a porckorongok próbálják levenni a csigolyák válláról, de sajnos ők sem bírják a végtelenségig. Emiatt szépen lassan kopásnak indulnak.

A csigolyaközti porckorongok kopásához a rossz testtartás mellett az időskor is hozzájárul. Ahogyan öregszünk, úgy csökken a testünkben található porcoknak az anyaga – mind a legfőbb felépítője, a kollagén, mind pedig a benne található víz mennyisége. Pedig a kollagén és a víz adja a porckorongok teherbíró képességét és ruganyosságát. Ha ez a két funkció csökken, úgy terhelés hatására előbb vagy utóbb kialakul a porckorongkopás is.

 

A porckorongkopás időben történő kezelése megelőzi a súlyos fájdalmak kialakulását.

 

Milyen következményei lehetnek?

 

A porckorongok kopásának sajnos kezeletlenül súlyos következményei lehetnek. Nem csak a mozgásunk rugalmassága csökken, hanem egy idő után a csigolyacsontokra és az ízületi szalagokra is fokozott teher nehezedik. Sajnos a porckorongkopás tartós és hatalmas fájdalmakhoz, illetve gyulladáshoz vezethet, ha nem teszel időben ellene.

Gyakran alakul ki porckorongsérv a csigolyaközti porcok kopása miatt. Ennek lényege, hogy a porkorongok külső része elkopik, a belső része pedig emiatt kitüremkedik és nyomni kezdi a gerincvelői idegeket. A sérv gyakori tünete az égető, szúró fájdalom. A porckorongsérv azonban nemcsak a gerincben tud problémákat okozni, hanem kisugározhat a karokba és a lábakba is, ami gyakran zsibbadás formájában jelentkezik.

 

Érthető, miért kell minél előbb kezelni, illetve megelőzni a problémát!

 

Nincs mese, a porckorongkopás nem játék, ezért minél előbb kezelned kell a problémát. Szerencsére erre ma már számos lehetőséged nyúlik a műtéten túl is. Persze a műtét is egy lehetséges megoldás, de ehhez csak nagyon előrehaladott állapotban, súlyos gerincsérv esetén érdemes nyúlni.

Mindenképpen próbálkozz előtte más alternatív módszerekkel is! Hiszen egy műtét mindig kockázatokkal jár. Nem beszélve arról, hogy a műtét utáni felépülési idő nagyon hosszú lehet.

 

A gyógytorna fontos eleme a porckorongkopás kezelésének.

 

Elsődleges a gyógytorna!

 

Mint a legtöbb mozgásszervi problémának, úgy a porckorongsérvnek is az elsődleges kezelési és megelőzési módja a gyógytorna. Ennek több oka is van.

Egyrészt a gyógytorna segít helyreállítani a kialakult helytelen testtartást, ami folyamatosan roncsolja a porcokat. Másrészt megerősíti a csigolyák melletti hátizmokat, amelyek nemcsak a testtartás stabilizálásért felelnek, hanem hatalmas terhet vesznek le a porckorongok válláról is.

Ne aggódj, nem kell folyamatosan gyógytornászhoz járnod! Egy gyógytornász általában úgy dolgozik, hogy már az első állapotfelmérés után ad otthoni gyakorlatokat, amelyeket rendszeresen kell végezned. Ezek általában nem jelentenek sok időt, maximum fél órát fognak elvenni a napodból. Ezután rendszeresen kell kontrollokra járnod, amely során a gyógytornász megnézi, történt-e változás az állapotodban, illetve helyesen végzed-e a gyakorlatokat. Amennyiben szükséges, új feladatokat is ad számodra. A kontrollok száma folyamatosan csökken, egy idő után pár havonta kell csupán ellátogatnod a gyógytornászhoz.

Ez persze nem jelenti azt, hogy otthon ne kellene rendszeresen tornáznod! Hetente legalább 5 alkalommal érdemes elvégezned a gyakorlatokat az eredmény érdekében.

 

De beszéljünk a fájdalom csillapításáról is!

 

Természetesen ahhoz, hogy a napközben jelentkező fájdalmakat el tudd viselni, így a gyógytornász által adott feladatokat is meg tudd csinálni, szükséged lesz hatásos fájdalomcsillapító módszerekre is.

És itt most nem a szteroidos injekcióra gondolok, ami elterjedt kezelési módszer a porckorongkopás kezelésében is. A szteroidok ugyanis számtalan mellékhatással rendelkeznek, amelyek hosszú távon még a porckopást is képesek fokozni. Sőt, az ízületi problémák mellett még csontritkulást, ezért csonttöréseket, csontfájdalmat is okozhatnak. Még a sejtek cukorfelvevő képességét is csökkenthetik, emiatt akár cukorbetegségig is fajulhat a fájdalomcsillapítás céljából adott szteroid. Kinek kell még ennyi plusz probléma?

De a nem szteroid gyulladáscsökkentők sem sokkal jobbak, mert ezek a máj és a vese károsításán túl még gyomorfekélyt is okozhatnak. Persze nem arról van szó, hogy ha pár szemet bekapsz ezekből, akkor máris kialakulnak ezek a panaszok. De a hosszú távú szedésüket semmiképpen sem ajánlom!

Márpedig a porckorongkopás okozta fájdalmakat valószínűleg többször kell enyhítened, mint 1-2 alkalom. Emiatt mindenképpen azt ajánlom neked, hogy természetes módszereket alkalmazz.

Kifejezetten porckopás okozta fájdalom és gyulladás ellen készült az Artro Light, ami porckorongkopás kezelése során is jó választás lehet. Az Artro Light a gyógyszerekkel ellentétében nem okoz semmiféle mellékhatást, ugyanis csupa természetes eredetű hatóanyagot tartalmaz! Úgy mint a gyulladáscsökkentő C-vitamin és a kurkumin, valamint a kevésbé ismert lizozim.

Tudj meg többet az Artro Light-ról, kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Az ízületi porckopás kezelés 5 súlyos hibája

INGYENES E-BOOK
útmutató az egészséges és fájdalommentes ízületekhez

Az ízületi porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 súlyos kezelési hiba miatt nem tud megszabadulni véglegesen az őket kínzó ízületi fájdalomtól. Azonban, ha Te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor hamarosan

  • elfelejtheted a reggeli ízületi merevséget
  • jelentősen csökkentheted az ízületeidet kínzó fájdalmat*
  • a gyulladástól lángoló ízületeid a múlt szörnyű emlékei lesznek
  • végérvényesen elkerülheted a protézis műtétet*
  • javulni fog az ízületeid mozgástartománya
  • visszanyerheted ízületeid rugalmasságát

Kérem az INGYENES útmutatót

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.